«Η κυβέρνηση βλέπει θετικά την συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου επικρατούσε κλίμα καχυποψίας. Ωστόσο εμείς ζητάμε από αυτή περισσότερα και πολύ ταχύτερα».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 24ου διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου της Υδρας, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
- Υπάρχει πολύ μεγάλο ασφαλιστικό κενό στην Ευρώπη και ένα πολύ μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί. Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο ασφαλιστικό κενό στις συντάξεις, στην Υγεία αλλά και στις φυσικές καταστροφές.
- Η κίνηση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει κίνητρο 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών ήταν πολύ σημαντική σε επίπεδο μηνύματος και ελπίζουμε ότι το ύψος του κινήτρου θα αυξηθεί. Παρ' όλα αυτά, 290.000 συμπολίτες μας ευνοήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη η θέσπιση νόμου, προκειμένου να ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών υψηλότερο των 2 εκατ. ευρώ και νομίζω ότι το όριο θα πρέπει να μειωθεί στο 1 εκατ. ευρώ.
- Βρίσκεται σε τελικό στάδιο το θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία εκτιμώνται στις 550.000.
Τέλος, σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό και την Υγεία, ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι το κενό είναι τεράστιο και πώς, αν η Πολιτεία επιβάλλει μόνο φόρους και δεν δίνει κίνητρα, το αποτέλεσμα θα είναι η πολύ χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη.
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Είμαστε εδώ»
«Αντιλαμβανόμαστε το κενό προστασίας και προσπαθούμε να το μειώσουμε σταδιακά. Είμαστε εδώ για περισσότερες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις». Αυτά δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη σε μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών και κινήσεων, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη του ΤΕΚΑ, στη θεσμοθέτηση του κινήτρου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών υψηλότερο των 2 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που στρέφει τους πολίτες προς τις συντάξεις και όχι προς το εφάπαξ, καθώς και στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών εταιριών, προκειμένου να επωφεληθούν τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και οι ασφαλιστικές εταιρίες και κυρίως, οι ασθενείς.