Την απότομη αύξηση των πλοιαρίων με μετανάστες από τη Λιβύη σε Κρήτη και Γαύδο καταγράφουν στοιχεία του ΟΗΕ, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα διαδρομή λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Περισσότεροι από 1.075 μετανάστες -κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν- έχουν φτάσει στα δυο νησιά φέτος, από 860 το σύνολο του 2023, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Καμπανάκι» για τη Γαύδο έχει κρούσει και η Deutsche Welle, γράφοντας ότι κινδυνεύει να αποτελέσει «δεύτερη Λαμπεντούζα».
Η Ελλάδα υπήρξε προτιμώμενη πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από το 2015, όταν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι αποβιβάστηκαν στα νησιά της, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Χιλιάδες μετανάστες πέθαναν στη θάλασσα.
«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό την Τετάρτη. «Οι αριθμοί είναι μικροί... αλλά η τάση δείχνει μια δυναμική που μας προβληματίζει».
Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη δήλωσε στο Reuters ότι από το Σαββατοκύριακο φθάνουν καθημερινά βάρκες που μεταφέρουν δεκάδες άτομα στο νησί. Περίπου 63 μετανάστες βρίσκονταν αυτή τη στιγμή στο νησί, αναμένοντας τη μεταφορά τους στην Κρήτη. Η Γαύδος έχει περίπου 60 μόνιμους κατοίκους και έναν αστυνομικό, είπε.
Ούτε η Γαύδος ούτε η Κρήτη έχουν μεταναστευτικές εγκαταστάσεις. Οι νεοαφιχθέντες στεγάζονται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Γαύδο ή σε παροπλισμένες παιδικές κατασκηνώσεις στην Κρήτη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία δεν έχει παρουσία στην Κρήτη, έστειλε προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων υπνόσακων και κιτ υγιεινής.
«Αυτό είναι μεγάλο βάρος για εμάς. Είμαστε ένα μικρό νησί, δεν έχουμε προμήθειες ή καταστήματα. Το φαγητό είναι μεγάλο πρόβλημα. Τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα», είπε η κα Στεφανάκη.
Οι περισσότερες αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη φέτος έγιναν στην Ισπανία, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Ιστορικά, τα σκάφη που φεύγουν από τη Λιβύη προτιμούν την ιταλική χερσόνησο.
«Φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα σκάφη που ταξιδεύουν από τη Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο κατευθύνονται απευθείας στην Ελλάδα, δεν είναι τυχαίες παρακάμψεις», δήλωσε η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν θα καθιερωθεί ο διάδρομος.