Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λύσεις τώρα» ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προειδοποιούν: «Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια από την τοπική αγορά, οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές». Νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή Παρασκευή.

«Λύσεις τώρα» ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες

Νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και αγρότες του νομού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι καταστροφές από τις θεομηνίες Daniel και Elias που σάρωσαν την περιοχή ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών ήταν κόσμιες εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΕΦΚ από το 2025, στις παρεμβάσεις για το αγροτικό ρεύμα και εστίασε στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ). Εξήγησε, ενόψει και των ευρωεκλογών, ότι το ΕΛΚ σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Ευρωσοσιαλιστές έβαζε πάντα «φρένο» στην ταχύτητα υλοποίησης της πράσινης μετάβασης.

«Θέλω να εκφράσω ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες, έγινε προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Έχουμε κάνει δουλειά, όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Διεκδικούμε λύσεις στα αιτήματά μας», τόνισε ο εκπρόσωπος των αγροτών Ρίζος Μαρούδας αναφερόμενος στην τεράστια ζημιά που έχει γίνει στην περιοχή.

«Διεκδικούμε λύσεις στα αιτήματά μας – πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα και να έχουμε αποτελέσματα. Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια από την τοπική αγορά, οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές». σημείωσε.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους φορέων όπου παρουσιάστηκε το master plan της ολλανδικής εταιρείας για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Ολόκληρη η εισαγωγή τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Καταρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής -και αυτό αφορά και το συλλαλητήριο το οποίο έγινε στην Αθήνα.

Και νομίζω ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι, καθώς ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε.

Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Ήδη, αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας συνάντηση έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις -και λαμβάνουμε υπόψιν και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας- σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για το 2025. Είχαμε κάνει τη συζήτηση αυτή και την προηγούμενη φορά εντοπίζοντας μία σειρά από ενδεχόμενες στρεβλώσεις ή αδικίες. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική.

Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχουμε πει την προηγούμενη φορά για τα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος. Ο σκοπός μας παραμένει να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους.

Ο Υπουργός είναι εδώ για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις αποζημιώσεις που αφορούν τον “Daniel”. Και βέβαια, πριν από λίγο, είχαμε και μία πρώτη συνάντηση με τους αιρετούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας καθώς και προέδρους επιμελητηρίων σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία.

Η ολλανδική εταιρεία HVA παρουσίασε την περίληψη ενός πολύ, θα έλεγα, αναλυτικού σχεδίου παρεμβάσεων το οποίο και θα συζητηθεί στη συνέχεια και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και με τους εκπροσώπους φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Τονίζω ότι η μελέτη της HVA είναι μία επιστημονική δουλειά. Κατά συνέπεια, όποιος διαφωνεί μαζί της θα ήθελα παρακαλώ να μην την δαιμονοποιεί. Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες, εκφράζουν τις απόψεις τους, αν και πιστεύω ότι στα πιο πολλά υπάρχει συμφωνία και ταύτιση απόψεων σχετικά με τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Και βέβαια, να πω ότι έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα. Στο τεχνικό -θα έλεγα, γραφειοκρατικό- επίπεδο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες νομίζω ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την Eπιτροπή και ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε απόφαση του Συμβουλίου σχετικά σύντομα.

Και νομίζω, βέβαια, ότι και ενόψει των ευρωεκλογών το ζήτημα της ταχύτητας της πράσινης μετάβασης, για τον τρόπο με τον οποίον αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης. Θέλω να τονίσω και να υπενθυμίσω και πάλι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε επίπεδο Ευρώπης, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δηλαδή, είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέμεναν να τρέχουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας μπορούσε να διαχειριστεί. Αυτά απλά για την αποκατάσταση της τάξης σε σχέση με το πώς τοποθετείται κάθε πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα αυτά.

Εμείς φιλοδοξούμε μετά τις ευρωεκλογές -και στο δικό μου το επίπεδο- να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχουν ζητήματα που τα διαχειρίζεται το Υπουργείο σε επίπεδο Υπουργείου και είναι πολύ πιθανόν τα ζητήματα αυτά να φτάσουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις που να απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τους υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη και Άκη Σκέρτσο, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v