Servicers: Τι ζητάνε τώρα από τον Φλωρίδη για τα κόκκινα δάνεια

Σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης οι servicers. 8σέλιδη επιστολή με αιτήματα για να τρέξει γρήγορα η διαχείριση των NPEs και η μετα-δικαστική διαδικασία στους πλειστηριασμούς.

Servicers: Τι ζητάνε τώρα από τον Φλωρίδη για τα κόκκινα δάνεια

Σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται οι servicers, η Ένωση των οποίων απέστειλε στο υπουργείο επιστολή στην οποία ζητά μια σειρά από βελτιώσεις κυρίως στη μετα-δικαστική διαδικασία υποθέσεων και πλειστηριασμών, με στόχο την εξοικονόμηση «χρόνου και κόστους».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη υπάρχει, από τα μέσα Δεκεμβρίου, η 8σέλιδη επιστολή της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων με αναλυτικά τα βήματα/προτάσεις βελτίωσης που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στο δικαστικό σύστημα με άρση της γραφειοκρατίας αλλά και σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στα Πρωτοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία. Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναμένεται να υπάρξουν στοχευμένες βελτιώσεις.

Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που προτείνουν προς την κυβέρνηση οι servicers καλύπτουν όλο το φάσμα της μετα-δικαστικής διαδικασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η μεταγραφή της κατοχής ενός ακινήτου (σ.σ. που έχει περιέλθει στον servicer ως προϊόν πλειστηριασμού), μπορεί να γίνει από τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία μετά από τρία χρόνια, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα βασικά σημεία της επιστολής προβλέπουν τα εξής:

  • Την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αλλά και την ψηφιοποίηση των γραμματειών των Πρωτοδικείων/Ειρηνοδικείων.
  • Την επιτάχυνση της εκδίκασης των ανακοπών επί των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι οποίες (ανακοπές) θα εκδικαστούν από το 2028 και μετά.
  • Η ψηφιακή αναβάθμιση των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Σήμερα, για να μεταγράψει ένα υποθηκοφυλακείο την κατακύρωση της απόφασης (σ.σ. του ακινήτου) μπορεί να χρειαστούν 24 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις έως 3 έτη.
  • Να προβλεφθεί αναγκαστική εκτέλεση περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς.
  • Να επιταχυνθεί από τους συμβολαιογράφους η περίληψη κατακύρωσης του ακινήτου που ακολουθεί μετά τους πλειστηριασμούς. Σήμερα η διαδικασία της περίληψης κατακύρωσης μπορεί να γίνει έως και 24 μήνες μετά την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού.

Υψηλό κόστος

Σύμφωνα με τους servicers, εφόσον υιοθετηθούν κάποιες από τις προτάσεις/βελτιώσεις, όλες οι υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί και λιμνάζουν στα γραφειοκρατικά γρανάζια θα τακτοποιηθούν άμεσα, με σύμμαχο την τεχνολογία, γεγονός που θα επιτρέψει στο σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ θα συμβάλει σημαντικά και στην υλοποίηση κάποιων παραμέτρων των business plans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v