Οι πέντε στόχοι που βγήκαν από τη συνάντηση των τραπεζιτών με SSM

Ατυπη έγκριση από τις εποπτικές αρχές για την διανομή μερισμάτων 15-25% από τα κέρδη του 2023. Οι στόχοι που τέθηκαν για τα κόκκινα δάνεια, την αποεπένδυση του ΤΧΣ και τα MREL.

Οι πέντε στόχοι που βγήκαν από τη συνάντηση των τραπεζιτών με SSM
Η επικεφαλής του SSM, Claudia Buc

Την άτυπη έγκριση από τα εποπτικά επιτελεία του SSM και του SRB για τη διανομή μερισμάτων από 15% έως 25% της κερδοφορίας του 2023 πήραν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στους 5 φακέλους-στόχους της επόμενης 3τίας και επιβεβαιώθηκε η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2024.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και η διοίκηση της Attica Bank αλλά και η ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Γκ. Χαρδούβελης και η Χ. Απαλαγάκη). Νωρίτερα τα επιτελεία του SSM και του SRB συναντήθηκαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΤτΕ. Η επίσκεψη είναι διήμερη και σήμερα θα υπάρξουν ραντεβού με κυβερνητικούς παράγοντες.

Το μέρισμα

Το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 αποτέλεσε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το βασικό αντικείμενο της συνάντησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επόπτες «έκλεισαν το μάτι» στους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών (Φ. Καραβία, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτη και Π. Μυλωνά), υπό την προϋπόθεση της διατηρήσιμης κερδοφορίας. Το εύρος των μερισμάτων που αναμένεται να διανείμουν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες στα μέσα του 2024 από τα κέρδη του 2023 θα κυμανθεί από 15% έως και 25%.

Οι προκλήσεις

Στη συνάντηση -η οποία είχε και χαρακτήρα γνωριμίας καθώς η επικεφαλής του SSM Claudia Buch (φωτ.) είναι νέα στα καθήκοντά της-, οι διευθύνοντες σύμβουλοι παρουσίασαν τους στόχους της επόμενης 3ετίας αλλά και τις προκλήσεις. Οι πέντε στόχοι που συζητήθηκαν είναι οι εξής:

  1. Η διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της κερδοφορίας, της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και της εξουδετέρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
  2. Ο στόχος μείωσης των NPEs στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2024.
  3. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το τραπεζικό σύστημα.
  4. Η περαιτέρω ενίσχυση της πρόσβασης των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές, γεγονός που θα ενδυναμώσει τη σχέση με την επενδυτική κοινότητα και θα κάνει τις τράπεζες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
  5. Ο τελικός στόχος για τις εκδόσεις MREL για την επόμενη διετία. Οι ελληνικές τράπεζες με βάση τους υπολογισμούς πρέπει να εκδώσουν ομόλογα με στόχο την ολοκλήρωση τις υποχρέωσής τους στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL ύψους 4-5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v