Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου με τους φορείς της ναυτιλίας για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα περιέγραψε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο υπουργός είπε ότι η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη, που έχει αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς, επιλέχθηκε ως αρχική βάση συζήτησης προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις και οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων έως τις 23 Ιανουαρίου.
«Δεν το στείλαμε ως Ευαγγέλιο και ούτε ως δημόσια διαβούλευση που γίνεται με βάση την κείμενη νομοθεσία», τόνισε και πρόσθεσε ότι, αφού κατατεθούν οι προτάσεις των φορέων, θα υπάρξει γενικός διάλογος με όλους, προκειμένου να φτάσουμε σ' ένα τελικό κείμενο.
Τόνισε επίσης ότι η νέα νομοθετική πρόταση θα περάσει προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα ξαναβγεί σε δημόσια διαβούλευση προτού πάει στη Βουλή.
Στόχος μας είναι τον επόμενο Σεπτέμβριο, όταν ξεκινούν οι σχολές, να υπάρχει μια νέα βάση για τη ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός.
Χαρακτήρισε το 2024 έτος ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο Ναυτιλίας και την ελληνική ναυτιλία.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι μόνο με Έλληνες ναυτικούς μπορούμε να κρατήσουμε πρωταγωνίστρια την ελληνική ναυτιλία, προετοιμάζοντας τους νέους σπουδαστές για όσα έρχονται σε λίγα χρόνια, αφού θα μιλούμε για πλοία με τεχνητή νοημοσύνη που δεν θα χρειάζονται πλοηγό.
Συμπλήρωσε ότι η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα χρήζει αναβάθμισης ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τα νέα παιδιά.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδη έχει αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας, στην Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, στον Σύλλογο Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στο Ναυτικό Επιμελητήριο, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ