Τον φιλόδοξο στόχο έως το τέλος του 2024 να εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και των πάνω από 2,4 εκατ. εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας.
Εχθές, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Αθήνας, με στόχο να διαπιστώσει την εφαρμογή του μέτρου, επανέλαβε την πρόθεση για επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Οι υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε πυρετώδεις προετοιμασίες, καθώς στην πλήρη του εξέλιξη, το μέτρο θα αφορά πάνω από 500.000 εργαζόμενους σε τουλάχιστον 65.000 επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε άλλωστε χθες ο κ. Γεωργιάδης, έως το τέλος του χρόνου, η ψηφιακή κάρτα θα έχει εφαρμοστεί και στον κλάδο της εστίασης.
Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο που θα βοηθήσει ώστε να αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου θα εφαρμοστεί σε δύο βασικούς όσο και μεγάλους κλάδους της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται ο συνολικός χρόνος εργασίας, σε κάθε εργαζόμενο που το επιθυμεί. Πρόκειται για το λιανικό εμπόριο με τις 50.000 και πλέον επιχειρήσεις και τους τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενους, και η βιομηχανία που μέσω των πάνω από 17.500 επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους, απασχολεί περισσότερους από 230.000 εργαζόμενους.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ψηφιακή κάρτα καλύπτει τυπικά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης (σεκιούριτι) και ΔΕΚΟ μεταφορών. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γεωργιάδη, από τον Οκτώβριο του 2024, θα καλύψει επιπλέον περίπου 400.000 απασχολούμενους στην εστίαση και στον τουρισμό, με τελικό στόχο την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος σε σχεδόν 2.400.000 απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Το μέτρο θα εφαρμόζεται σταδιακά και με διαφοροποιήσεις, αλά καρτ, ανά κλάδο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν. Για παράδειγμα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη Βιομηχανία, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η οργάνωση του χρόνου εργασίας εκεί έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, με έως και 3 βάρδιες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων 24ωρης λειτουργίας, διαλείμματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.
Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος, ενώ υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δεν έχουν καν οργανωμένο λογιστήριο. Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη ιδιομορφίες στις περιπτώσεις εργασίας σε εξωτερικούς χώρους ή από απόσταση.
Ήδη στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν τα προβλήματα και αναμένεται να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να μην υπονομευτεί η αποτελεσματικότητα ενός πραγματικά εμβληματικού μέτρου.
Ακόμη και οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα είναι διαφορετικές, ενώ θα δίνεται και ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής, ώστε οι χιλιάδες επιχειρήσεις ενημερωθούν, προμηθευτούν όπου είναι αναγκαίο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και «τρέξουν» το έργο.
Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα έγινε ένα σημαντικό βήμα μείωσης της γραφειοκρατίας, για τις επιχειρήσεις που εθελοντικά εφαρμόζουν, εκτός χρονοδιαγράμματος, την ψηφιακή κάρτα, καθώς προβλέφθηκε η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προ-δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες αλλά και το ωράριο εργασίας.
Με το χρονοδιάγραμμα πλέον να τίθεται επί τάπητος, το μέτρο θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις επιχειρήσεις, κυρίως γιατί η χρήση της ψηφιακής κάρτας θα καταστεί υποχρεωτική.