Διπλός πονοκέφαλος για τις εταιρείες χάλυβα

Γιατί οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου αναμένεται να εμφανίσουν ζημιές στη φετινή περίοδο. Η βουτιά στην τιμή του χάλυβα και ο ρόλος των τραπεζών.

Διπλός πονοκέφαλος για τις εταιρείες χάλυβα

Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση σε ό,τι αφορά τον όγκο των εργασιών κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, διπλός πονοκέφαλος ταλαιπωρεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο του χάλυβα, με πολλές από αυτές να εκτιμάται ότι τελικά είναι πολύ πιθανόν να μην αποφύγουν φέτος το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η φετινή εγχώρια ζήτηση παραμένει ικανοποιητική και θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι μέχρι τώρα κινείται πολύ κοντά στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα και ίσως μάλιστα να είναι και κάπως ανεβασμένη.

Αντίθετα, η συνεχής υποχώρηση της διεθνούς τιμής του χάλυβα συρρικνώνει δραστικά τα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Η τιμή του μετάλλου, έχοντας εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από τον Μάιο του 2022 υποχωρεί σταδιακά, αναγκάζοντας τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου να καταγράψουν ζημίες στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα, από τις εισηγμένες εταιρείες εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, η ΣΙΔΜΑ εμφάνισε ζημία 821 χιλ. ευρώ, η Τζιρακιάν 465 χιλ. ευρώ, ενώ η Έλαστρον μπορεί μεν να σημείωσε κέρδη 1,72 εκατ. ευρώ, πλην όμως αυτό προήλθε από έκτακτα κονδύλια (κέρδη από πώληση και επανεκτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων 2,98 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, η Αφοί Κορδέλλου έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με κερδοφορία ύψους 168 χιλ. ευρώ. Όσο για τον κλάδο χάλυβα του ομίλου Viohalco, αυτός σημείωσε ζημία προ φόρων 5,14 εκατ. ευρώ.

Και ενώ η πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου ήταν λίγο-πολύ προβλεπόμενη, καθώς συγκρινόταν με μια αντίστοιχη περίοδο «ουρανοκατέβατων» κερδών του 2022, αυτό που εξέπληξε την αγορά ήταν το γεγονός ότι η τιμή του χάλυβα συνεχίζει την πτωτική της πορεία μέχρι σήμερα. Ενώ λοιπόν αρχικά αναμενόταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μια σταθεροποιητική πορεία του μετάλλου και μια «κανονική» κερδοφορία για τον κλάδο, στην πράξη η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τιμής του χάλυβα αναγκάζει και πάλι τις εισηγμένες εταιρείες να πουλάνε σε τρέχουσες τιμές αποθέματα υψηλότερου κόστους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών συνέχισε και κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου τη χαμηλή πτήση του πρώτου φετινού εξαμήνου. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε χαλυβουργεία του εξωτερικού να μειώνουν βάρδιες μήπως και σταθεροποιηθεί ή ακόμη και ανακάμψει η τιμή του χάλυβα. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δούμε και εμείς σταδιακά τα περιθώριά μας να ανασαίνουν», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του κλάδου.

Πλήγμα από τα επιτόκια

Αν όμως η πορεία του χάλυβα αποτελεί τον πρώτο πονοκέφαλο για τις εταιρείες χάλυβα, το δεύτερο χτύπημα έρχεται από το μέτωπο των επιτοκίων, το ύψος των οποίων είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και επιβαρύνει εταιρείες που είναι ήδη έντονα εκτεθειμένες σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που είχε αντιμετωπίσει ο κλάδος κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο προβλημάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει φέτος τις περισσότερες εταιρείες σε ζημίες, σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια σημαντική διαφοροποίηση στα δεδομένα κατά τους τελευταίους δύο μήνες της χρονιάς.

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ, αρκετές εταιρείες του κλάδου θα απευθυνθούν προς τις τράπεζες ζητώντας από την επόμενη κιόλας χρονιά (το 2024) είτε ψαλίδισμα επιτοκίων, είτε κάποιες μετακυλίσεις λήξεων (άρα και χρεολυσίων), είτε, τέλος, έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v