Συνεδρίαση Eurogroup με το βλέμμα στο Ισραήλ

Αποτυχία ομοφωνίας σε ΔΝΤ και G20 για το Μεσανατολικό. Τι συζητούν για το θέμα στο Eurogroup, παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Η κίνηση φιλίας προς Κίνα και η ολοένα και πιο φανερή αδυναμία της ΕΕ για ομόφωνες αποφάσεις.

Συνεδρίαση Eurogroup με το βλέμμα στο Ισραήλ

Υπό την αγωνία πιθανής γενίκευσης του πολέμου στη Μ. Ανατολή συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Η τυπική ατζέντα δεν είναι δύσκολη ούτε «γεμάτη», καθώς ακολουθεί της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μαρρακές, όπου συζητήθηκαν πολλά κεκλεισμένων των θυρών.

Εκεί επαναλήφθηκε μια εικόνα που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη: Οι αναταράξεις που έφερε η 10ετής κρίση, η πανδημία, οι τιμές-ρεκόρ του πληθωρισμού και οι αυξήσεις επιτοκίων καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνουν τις χώρες-μέλη να βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το ευρύτερο.

Ένα από τα καυτά θέματα, για παράδειγμα, ήταν η αλλαγή του δικαιώματος ψήφου στο ΔΝΤ, ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα το οικονομικό βάρος των μελών της. Εύστοχα οι αναλυτές έσπευσαν να αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή θα διευρύνει το σχίσμα που δημιουργείται μεταξύ Δύσης και Ανατολής και θα φέρει τις ΗΠΑ σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες που αναζητούν μεγαλύτερα μερίδια.

Υπενθυμίζουμε ότι σειρά αναλυτών, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η γεωπολιτική αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει σε μια εικόνα ενός νέου τύπου «ψυχρού πολέμου».

Βέβαια, πολλοί αξιωματούχοι που παρευρίσκονταν στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι εχθροπραξίες τούς δένουν τα χέρια και εμποδίζουν τις προσπάθειες για μια πολυμερή συζήτηση, προσέγγιση και αποτέλεσμα.

Οι G-20, προκειμένου να βγάλουν ένα κείμενο συμπερασμάτων και να αποφύγουν το αδιέξοδο, αναγκάστηκαν να παραλείψουν μια άμεση αναφορά στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Άλλωστε απαρτίζονται από ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας οικονομίας και τα συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής διαφέρουν.

Μια άλλη μεγάλη μάχη και ένα ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε για το κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να συμπεριλάβουν πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απέτυχαν.

Ο λόγος; Όπως μας μετέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη γύρω από την Ουκρανία έχουν αντιληφθεί το «ανέλπιστο δώρο» που δόθηκε στον Πούτιν με την επιδρομή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη. Με την επικαιρότητα να γυρνάει σε κλάσματα δευτερολέπτων προς τη Μέση Ανατολή και να συμπληρώνεται από τη νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου και τις ανησυχίες για αύξηση των προσφυγικών ροών.

Ο Ρώσος πρόεδρος «θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος», ανέφερε πηγή.

Με Γέλεν το Eurogroup

Σειρά επαφών στην περιοχή συνεχίζει να έχει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ενώ θα παρευρεθεί και στο σημερινό Eurogroup. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είτε μέσω του ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν είτε μέσω της κ. Γέλεν, δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρονται -προς το παρόν τουλάχιστον- σε όξυνση σχέσεων με την Κίνα, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έδειξαν αυτή την εβδομάδα μικρή προθυμία να αποδεχτούν αλλαγή στα δικαιώματα ψήφου του ΔΝΤ, κάτι που θα έδινε στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πολύ περισσότερο λόγο στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου.

Χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία -των οποίων οι οικονομίες έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα από αυτές των ανεπτυγμένων χωρών- ζητούν εδώ και καιρό μια εκ νέου κατανομή των ποσοστώσεων, για να αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο βάρος τους. Η Κίνα, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, αλλά έχει μόλις 6% μερίδιο στο ΔΝΤ.

Eurogroup και Γέλεν αναμένεται να κάνουν νέα «απόπειρα» σήμερα, ώστε να αποκρυπτογραφήσουν τις παγκόσμιες προοπτικές και τα ρίσκα. Στόχος η οικοδόμηση κοινής κατανόησης των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές στο μέλλον.

Κατά τ’ άλλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν για το ψηφιακό ευρώ, θα προετοιμάσουν την επερχόμενη Σύνοδο της ευρω-ομάδας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προοπτικές επενδύσεων στην ΕΕ με παράγοντες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v