Η πολιτική σταθερότητα ανοίγει τον διάδρομο ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών, με αιχμή τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία ήδη οι αγορές προεξοφλούν στην τιμολόγηση των ομολόγων. Την ίδια στιγμή, έρχεται στο προσκήνιο η μετοχική απεξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από το δημόσιο και συγκεκριμένα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργεί σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα με οριστικό τρόπο.
Ένας τομέας στον οποίο στέκονται όσον αφορά την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης είναι η δικαιοσύνη. «Πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της πολυετούς καθυστέρησης όσον αφορά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης επί επενδυτικών υποθέσεων», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, βάζοντας στο επίκεντρο τη χρόνια παθογένεια στον συγκεκριμένο τομέα.
Εκδόσεις ομολόγων
Η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (σ.σ. ανεξαρτήτως πλέον του χρόνου της αναβάθμισης) «ανεβάζει» κατηγορία τα ελληνικά assets, αρχής γενομένης από την τιμολόγηση των ομολογιακών εκδόσεων. Γεγονός που αναμένεται να αξιοποιήσουν άμεσα οι ελληνικές τράπεζες προχωρώντας νωρίτερα στις εκδόσεις ομολόγων (senior preferred, Tier II, AT 1), τις οποίες προγραμμάτιζαν για τη φετινή χρονιά.
Η Alpha Bank προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε έκδοση ομολόγου και άμεσα αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Οι εκταμιεύσεις δανείων
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι τράπεζες ήρθαν αντιμέτωπες με το «πάγωμα» των νέων εκταμιεύσεων δανείων, τάση που όπως εκτιμούν αναμένεται να αντιστραφεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε αυτό, όπως αναφέρουν, θα συμβάλει και η πολιτική σταθερότητα, καθώς εκτός από την αύξηση των επιτοκίων ανασταλτικά στη ζήτηση για χορηγήσεις συνέβαλε και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.
Αποεπένδυση ΤΧΣ
Η πλέον κρίσιμη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα που ακουμπάει όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας αφορά στην αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες. Πρόκειται για μνημονιακή κληρονομιά και όσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρατεί υψηλά ποσοστά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόσο αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου και την αναβάθμισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, κυρίως την Εθνική στην οποία κατέχει ποσοστό 40,3% και την Πειραιώς με ποσοστό 27%, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Το Ταμείο έχει ήδη ανακοινώσει τη στρατηγική και τους εναλλακτικούς τρόπους αποεπένδυσης.
Εντός του Ιουλίου αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος που θα επιλεγεί και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αποεπένδυση. Από την πλευρά των επενδυτών, ξένων και εγχώριων, υπάρχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει ο τρόπος διάθεσης των μετοχών.
Πλην των δύο τραπεζών (ΕΤΕ και Πειραιώς), το Ταμείο κατέχει το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank. Η διοίκηση της τελευταίας αναμένεται εντός του Ιουλίου να καταθέσει στο Ταμείο το αίτημα για επαναγορά του.