Η μεγάλη παραίτηση «χτύπησε» και τα σούπερ μάρκετ

Σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού και υψηλό ποσοστό αποχωρήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων. Η περίπτωση της METRO, τι αποκαλύπτουν διεθνείς έρευνες και πόσο κοστίζει η αντικατάσταση ενός εργαζόμενου.

Η μεγάλη παραίτηση «χτύπησε» και τα σούπερ μάρκετ

Σχεδόν οι μισοί από τους υπαλλήλους πρώτης γραμμής στο λιανεμπόριο στις ΗΠΑ και τα δύο τρίτα των διευθυντών πρώτης γραμμής σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους τους επόμενους μήνες. Αν και η υψηλή κινητικότητα στο λιανεμπόριο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι κάτι καινούργιο, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey έχει αυξηθεί. Όμως το φαινόμενο της μεγάλης κινητικότητας των εργαζομένων δεν είναι μόνο αμερικανικό.  

Στην Ελλάδα, όπου μέχρι και πριν από λίγα χρόνια για την πρόσληψη στο σούπερ μάρκετ χρειαζόταν ακόμη και πολιτικό μέσο, η κινητικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της εταιρείας METRO, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Η κινητικότητα των εργαζομένων από 13% που ήταν το 2020 και 17,01% το 2021, έφθασε το 2022 στο 19,63%. Μόνο πέρυσι αποχώρησαν από την εταιρεία 2.236 εργαζόμενοι -η εταιρεία προσέλαβε 2.000 άτομα-, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.147 κενές θέσεις εργασίας.

«Ψάχνουμε κόσμο και δεν βρίσκουμε», είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ο επικεφαλής της εταιρείας METRO ανέφερε πως ο μέσος μισθός των εργαζομένων στην εταιρεία του είναι 1.100 ευρώ μικτά, οι περισσότερες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης -δεν υπάρχει ενδιαφέρον για 4ωρη part time εργασία- και ο εισαγωγικός μισθός, που από την 1η Αυγούστου θα είναι 820 ευρώ, είναι πάνω από τον βασικό. «Δεν λέω ότι είναι πολλά, αλλά είναι πάνω από το βασικό», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα τουριστικά μέρη η εταιρεία του δίνει περισσότερα χρήματα καθώς έχει να ανταγωνιστεί τους μισθούς των 1.800-2.000 ευρώ πρώτης γραμμής που προσφέρει ο τουριστικός κλάδος, ενώ διαθέτει και κάποια διαμερίσματα στη Ρόδο για τους εργαζόμενούς του που μετακινούνται εκεί από την ηπειρωτική χώρα.

Για τον κ. Παντελιάδη η έλλειψη προσωπικού έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στην οικονομία. «Χρειάζεται συντεταγμένη πολιτική και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερα κίνητρα για την εργασία. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να φέρουμε συντεταγμένα μετανάστες από εκεί που θέλουμε», είπε. 

Εκτός από το λιανεμπόριο τροφίμων, την εστίαση και τον τουριστικό κλάδο, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και αύξηση της κινητικότητας καταγράφεται και στη βιομηχανία. Στην ΚΡΙ ΚΡΙ, παραδείγματος χάριν, το ποσοστό των εθελούσιων αποχωρήσεων, με βάση τους δείκτες του ESG, από 2,8% που ήταν το 2020 και 4,7% που ήταν το 2021 εκτοξεύθηκε πέρυσι στο 8,4%. 

Όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί υπάρχει εργασιακή δυσαρέσκεια, αναφέρει έρευνα της Gallup και γιατί «οι εταιρείες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να δίνουν μισθούς του 2015, σε ένα αφήγημα ανάπτυξης», αναφέρουν στο Euro2day.gr στελέχη από τις εταιρείες εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού.

Η εργασιακή δυσαρέσκεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα της Gallup, είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλες περιοχές, με μόνο το 14% των εργαζομένων να αναφέρει δέσμευση με την εταιρεία. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο. Στο 11%, 3 μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας. Με τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να δηλώνουν ότι βιώνουν ανησυχία, καθημερινό στρες, θυμό και θλίψη. Σε αυτούς τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις -καθόλου τιμητικό- μεταξύ των 38 χωρών που εξετάσθηκαν στην έρευνα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v