Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το αυξημένο περιθώριο που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.
Η αξία αυτής της όγδοης μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μειώσει το περιθώριο ενίσχυσης στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Αυτό ολοκληρώνει τη μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ευρωζώνης και μετά την έγκρισή τους, θα αποδεσμεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα (όγδοη και τελευταία δόση) από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP).
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλητικές οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του 2022, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και του EFSF, Πιερ Γκραμένια. «Αυτό άνοιξε το δρόμο γι'αυτήν τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο Πιερ Γκραμένια πρόσθεσε επίσης τα εξής: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας».
Το περιθώριο ενίσχυσης 2% σχετίζεται με το δάνειο του EFSF για την Ελλάδα ύψους 11,3 δισ. ευρώ (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση εξαγοράς χρέους το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να ισχύει για αυτό δάνειο από το 2017 και μετά. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το περιθώριο αύξησης επιτοκίου μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017.
Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, συμφωνήθηκε ένας μηχανισμός υπό όρους για τη μείωση του περιθωρίου κλιμάκωσης σε μηδέν, αρχής γενομένης από το έτος 2018. Τέτοιες μειώσεις εφαρμόστηκαν με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου σε σχέση με τις περιόδους εξαμήνου έως το τέλος του 2022, με βάση τη θετική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της πολιτικής μετά το πρόγραμμα. Στην ίδια βάση ελήφθη και η απόφαση για τη μείωση του περιθωρίου από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Όσον αφορά τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, υπενθυμίζεται ότι αυτό εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις δεσμεύσεις πολιτικής της. Ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.
Η μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης και η μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP/ANFA αντιπροσωπεύουν την όγδοη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που υπόκεινται σε πολιτική για την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ