Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναταράξεις στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ελλάδα

Πολυεθνική απέλυσε το 50% του προσωπικού. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση και τι επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Αναταράξεις στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ελλάδα

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η αγορά των ιατροτεχνολικών προϊόντων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά την αποχώρηση, πριν λίγα χρόνια, από την Ελλάδα, μεγάλης εταιρείας που δραστηριοποιούταν για πολλά έτη στον χώρο αυτόν, πρόσφατα άλλη πολυεθνική προχώρησε σε δραστικές περικοπές ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό πάνω από 50%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στον χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων (ΙΠ), έχουν σημειωθεί αρκετές αλλαγές την τελευταία πενταετία. Λόγω της πανδημίας της covid-19, έχει καταγραφεί στο σύνολο της αγοράς μια μικρή σχετική αύξηση χρήσης ιατρικών υλικών, κυρίως σε αυτά που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παρ’ όλη όμως την αύξηση αυτή, υπάρχουν τομείς που παρουσιάζουν, για διάφορους λόγους, συρρίκνωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ταινίες μέτρησης σακχάρου στο ανθρώπινο αίμα, προϊόν που αποτελεί κρίσιμο εργαλείο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς.

Τα αίτια της συρρίκνωσης είναι:

  • H δραστική μείωση τα τελευταία χρόνια κατά 50% της τιμής αποζημίωσης του προϊόντος από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Tο επιβληθέν clawback.

Η πολυεθνική που προαναφέραμε με τις περικοπές, λένε οι πληροφορίες μας, έβαλε "σχεδόν" λουκέτο στο τμήμα του διαβήτη που διέθετε και σήμερα αυτό είναι "ακέφαλο" (χωρίς διευθυντή). Πριν από περίπου 2 χρόνια απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τμήμα περίπου 20 άτομα και σήμερα είναι λιγότερα από 6 άτομα.

Άλλη παράμετρος

Αναφερόμενοι στη ρύθμιση του διαβήτη μέσω της μέτρησης των επιπέδων του σακχάρου, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εταιρείες έχουν στραφεί στην ανάπτυξη Συστημάτων Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης, για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, έχει ήδη εγκρίνει τιμές αποζημίωσης στα συστήματα αυτά, για μικρή ομάδα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, αυτά με διαβήτη τύπου 1.

Επειδή, όμως, ο μεγάλος αριθμός των διαβητικών αντιστοιχεί σε διαβήτη τύπου 2, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση της αποζημίωσης των νέων συστημάτων και σε αυτήν την κατηγορία, τουλάχιστον στα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Σημειώνεται ότι το κόστος εφαρμογής των νέων αυτών καινοτόμων προϊόντων, το έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου οι προμηθεύτριες εταιρίες, καθόσον ο συνολικός κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο του σακχάρου, έχει μείνει σταθερός, παρ’ όλη την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Ο ΕΟΠΥΥ, λένε στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να προσαρμόσει τόσο τον προϋπολογισμό του όσο και τις τιμές αποζημίωσης, με τα νέα καινοτόμα προϊόντα, αν επιθυμεί ένα πραγματικά βιώσιμο σύστημα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του με σακχαρώδη διαβήτη.

Στα προβλήματα του κλάδου είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), κ. Δημήτρης Νίκας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρήζουν άμεσης επίλυσης εντός του έτους, με προτεραιότητα εκείνα που αφορούν σε μείωση του clawback, βελτίωση του ρυθμού εξόφλησης των νοσοκομειακών οφειλών, επίλυση του προβλήματος των ατιμολόγητων υλικών των Νοσοκομείων, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων αξιολόγησης με βάση την προστιθέμενη αξία της καινοτόμου τεχνολογίας που μπορεί να συμβάλλει στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, προς όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας.

Εντείνονται οι συνεργασίες

Η ισχύς εν τη ενώσει λένε και μόλις πριν μερικές μέρες η Kalteq ένωσε τις δυνάμεις της με την Abbott στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής, η Κalteq ανέλαβε τη διανομή του χαρτοφυλακίου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων Καρδιοχειρουργικής της Abbott και μέσω αυτού, στοχεύει στην υποστήριξη του ιδιαίτερα απαιτητικού έργου των Καρδιοχειρουργών στην Ελλάδα.

Με αποκλειστικό γνώμονα τη βέλτιστη υποστήριξη αυτής της συνεργασίας, η KALTEQ A.E. δημιούργησε ένα νέο τμήμα CardioVascular Solutions (CVS). Το τμήμα αυτό, το οποίο αποτελείται από στελέχη υψηλής εξειδίκευσης θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη θεραπεία πολύπλοκων περιφερικών αγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου και καρδιακών παθήσεων. Μαζί με το χαρτοφυλάκιο της καρδιοχειρουργικής, και το αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο Επεμβατικών Νευροαγγειακών, το νεοσυσταθέν τμήμα, στοχεύει να αντιμετωπίσει μέσα από μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων τις επιτακτικές ιατρικές ανάγκες σε καρδιαγγειακές θεραπείες.

Η προαναφερόμενη συνεργασία, λένε πηγές μας είναι μόνο η αρχή, καθώς υπάρχουν συζητήσεις στρατηγικών συμμαχιών και από άλλες εταιρείες του κλάδου, έτσι ώστε να υπάρξουν και οικονομίες κλίμακος αλλά και καλύτερη διείσδυση στην αγορά και άρα περισσότερες πωλήσεις.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v