Πού συγκλίνουν τράπεζες-κυβέρνηση για στεγαστικά, καταθέσεις, προμήθειες

Συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με Χρ. Σταϊκούρα. H πρόταση για τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών και αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις. Ψαλίδι στις χρεώσεις μέσω του IRIS. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πού συγκλίνουν τράπεζες-κυβέρνηση για στεγαστικά, καταθέσεις, προμήθειες

Με στόχο να βρουν τη χρυσή τομή στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών θα συναντηθούν σήμερα (εκ νέου) οι διοικήσεις των τραπεζών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τράπεζες, σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος, από τη θέση του εποπτικού οργάνου, έχουν αποστείλει την πρότασή τους στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (SSM) και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, ο επόπτης δεν διαφαίνεται να εγείρει ιδιαίτερες ενστάσεις επ' αυτής καθώς το κόστος για τις τράπεζες δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, προβλέπει τη δημιουργία ενός «κουμπαρά», τα κεφάλαια του οποίου θα επιδοτήσουν το 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί οι μηνιαίες δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων από την αύξηση των επιτοκίων. Το υπόλοιπο 50% θα πληρωθεί από τον δανειολήπτη, εκτός κι αν στο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών έρθει η κυβέρνηση να καλύψει το εν λόγω ποσοστό.

Σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, η εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2023 και εφόσον δεν επιτευχθεί η υλοποίησή του από τις αρχές Ιανουαρίου, τότε θα ισχύει από τον Φεβρουάριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει τη διεύρυνση της περιμέτρου των δανειοληπτών που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα στήριξης. Με βάση την πρόταση που έχουν έτοιμη οι τράπεζες και θα παρουσιάσουν σήμερα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από το πρόγραμμα στήριξης υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν έως 30.000 δανειολήπτες με ενήμερο ή και σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών στεγαστικό πρώτης κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά τα ενήμερα αλλά τιτλοποιημένα δάνεια, οι τράπεζες προτείνουν να ενταχθούν κι αυτά στο πρόγραμμα στήριξης καθώς πρόκειται για μικρό αριθμό τεμαχίων, μόλις 2.000 δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εντάξουν στις τιτλοποιήσεις και πράσινα δάνεια, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ελκυστικότητας των πακέτων.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ.

Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Επιτόκια, προμήθειες

Δύο επίσης «καυτά» θέματα στην ατζέντα της συζήτησης των τραπεζών με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η μείωση των προμηθειών με τις οποίες επιβαρύνονται απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες ετοιμάζουν ήδη τις αυξήσεις στις προθεσμιακές, οι οποίες θα κυμαίνονται από 0,50% έως και 1,2%, ανάλογα με την πολιτική της καθεμιάς. Βαρόμετρο στον χρόνο δημοσιοποίησης των αυξήσεων αποτελεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο Πέμπτη, στην οποία θα αποφασιστεί μια ακόμα αύξηση επιτοκίου, είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75.

Στο μέτωπο των προμηθειών, οι τράπεζες έχουν ήδη βάλει στο χαρτί μειώσεις, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κινηθούν από 8% έως 10% στις ψηφιακές συναλλαγές (μεταφορές, εμβάσματα εντός και εκτός συνόρων) αλλά και στις πληρωμές πάγιων εντολών που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος πληρωμών IRIS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v