Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΑ: Εκτόξευση 200% του λογαριασμού της ενέργειας για τους μικρομεσαίους

«Οι πρώτες ύλες, σε ζαχαροπλαστεία-μέλη μας, έχουν προσαυξηθεί από 50% έως και 70%. Τα ταπητοκαθαριστήρια επιβαρύνονται επιπλέον από 78% έως και 92%, ενώ τα συνεργεία-βαφεία δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τους λογαριασμούς σε φυσικό αέριο και ρεύμα», τονίζει ο Π. Ραβάνης.

ΒΕΑ: Εκτόξευση 200% του λογαριασμού της ενέργειας για τους μικρομεσαίους

Τις θέσεις και προτάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στα προβλήματα των μικρομεσαίων εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παρέθεσε η Διοίκηση του Β.Ε.Α στο γεύμα εργασίας που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης (φωτό) ανέφερε:

«Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τιμολόγια των ίδιων των Μελών του Β.Ε.Α., έχει φτάσει το 200% ενώ όσον αφορά στο ρεύμα, για καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, η αύξηση που καταγράφεται, αγγίζει το 240%.

Οι πρώτες ύλες, σε ζαχαροπλαστεία-μέλη μας, έχουν προσαυξηθεί από 50% έως και 70%.

Τα ταπητοκαθαριστήρια, για αγορά υλικών, επιβαρύνονται επιπλέον, σε σχέση με πέρυσι, από 78% έως και 92%, ενώ τα συνεργεία-βαφεία δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τους λογαριασμούς σε φυσικό αέριο και ρεύμα.

Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν τα δημοσιονομικά πλαίσια, το καμπανάκι από μας χτυπήθηκε από τον περσινό Ιούλιο.

Επιπλέον, αναμένεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1ης-1-2023 έως 10%, κάτι που οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να επωμιστούν.

Η επιχειρηματικότητα αντιστέκεται, δοκιμάζει τα όριά της αλλά διεκδικεί και άμεσες σταθερές λύσεις. Η επιδοματική πολιτική δεν λύνει το πρόβλημα. Γυρίζουμε ακατάπαυστα στον ίδιο κύκλο, δήλωσε ο πρόεδρος».

Ο Α' Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος επισήμανε αυτά που θεωρούν οι μικρομεσαίοι ως άμεσα επείγοντα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν:

- Μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, καθώς και την επαναφορά των 120 δόσεων, για να ανακουφιστεί άμεσα και ο καταναλωτής και οι επιχειρήσεις.

- Εξορθολογισμός του τρόπου υπολογισμού του τέλους επιτηδεύματος, μέχρι την οριστική κατάργησή του, που για τις ΜμΕ είναι απαίτηση.

- Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.

- Μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 20% και

- Μείωση της προκαταβολής του φόρου.

Ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Μάνος ανέπτυξε με παραδείγματα το θέμα της υπέρογκης αύξησης στο κόστος πρώτων υλών, για τη λειτουργία των αρτοποιείων, λόγω της ανατίμησης ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και το μείζον ζήτημα που έχει αναδείξει το Β.Ε.Α. εδώ και διετία, για τον άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής σε ενδεχόμενη καθιέρωση του συστήματος NutriScore (πρόσθια επισήμανση στις συσκευασίες τροφίμων), από την Ε.Ε, αναλύοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες του Β.Ε.Α. στο θέμα.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Οικονομικός Επόπτης Άγγελος Τζίβας εστίασε στις συνέπειες του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων στα υλικά, που επέφερε την έλλειψη ρευστότητας, με απώλεια των διαθεσίμων στις μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, ανέφερε πρόταση, που ήδη επεξεργάζεται το Β.Ε.Α. για να καταθέσει στην Κυβέρνηση, σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων, ώστε να είναι λιγότερο επαχθής για τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και για την αναθεώρηση -προς το δικαιότερο- του τρόπου υπολογισμού του τέλους επιτηδεύματος.

Τέλος, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων Χρήστος Λούσης τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιοτεχνίας και την υψηλή προστιθέμενη αξία των προϊόντων και της εργασίας γενικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων, στην οικονομία και στην κοινωνία. Έμφαση έδωσε στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα -εν μέσω των συνεχόμενων κρίσεων- οι επιχειρηματίες που έχουν εκκρεμείς οφειλές και δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της θέσπισης ακατάσχετου λογαριασμού.

Το πλαίσιο των προτάσεων και λύσεων που έχει επεξεργαστεί το Β.Ε.Α., για λογαριασμό των Μελών του, θα κατατεθεί από τον πρόεδρο και τη Διοίκηση στην Κυβέρνηση και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με τους οποίους ξεκινά από αύριο κύκλο επαφών και συναντήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v