Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο ρεκόρ ακρίβειας στη χονδρεμπορική, νέα αισχροκέρδεια στη λιανική ρεύματος

Οι τιμές και τον Οκτώβριο, ρεκόρ στην Ευρώπη, κέρασμα στο «πάρτι υπερκερδών» που οργανώνει η κυβέρνηση για την ενεργειακή ολιγαρχία «με τα λεφτά των πολιτών εδώ και πάνω από έναν χρόνο», υποστηρίζουν οι επικεφαλής τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο ρεκόρ ακρίβειας στη χονδρεμπορική, νέα αισχροκέρδεια στη λιανική ρεύματος

Για έναν ακόμη μήνα, τον Οκτώβριο, η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα κινήθηκε σε ύψος ρεκόρ, κλείνοντας στα 232,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ υψηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος και η αν. τομεάρχης Πέτη Πέρκα. Η τιμή αυτή, συνεχίζουν, επιβαρύνει όλη την αγορά ενέργειας, εφόσον εμπεριέχεται στις τιμές των παρόχων ρεύματος, και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Σε αντίστοιχο ύψος ρεκόρ, τονίζει η ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινούνται και τα υπερκέρδη της προμήθειας (λιανικής) ρεύματος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η τιμή λιανικής, σταθμισμένη με το μερίδιο αγοράς των παρόχων, κινείται στα 583 Euro/ΜWh (χρέωση οικιακών τιμολογίων ΔΕΗ 595 Euro/ΜWh), δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή της χονδρεμπορικής!

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πάρτι υπερκερδών που επιλέγει να στηρίζει η κυβέρνηση με τα λεφτά των πολιτών συνεχίζεται για πάνω από έναν χρόνο, και η κυβέρνηση παρακολουθεί ανέμελη. Για τον Σεπτέμβριο υπολογίζονται υπερκέρδη στην προμήθεια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μόνο για τη χαμηλή τάση, που ανέρχεται στο 55% της κατανάλωσης, ενώ η προκλητική δημιουργία "νέας γενιάς υπερκερδών" συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι από τη μεσοσταθμική τιμή προμήθειας Σεπτεμβρίου, που εκτιμάται στα 767 Euro/ΜWh, τα 150 Euro/ΜWh αντιστοιχούν στην παρακράτηση για τις επιδοτήσεις και τα 274 Euro/ΜWh (το 35%) αποτελούν υπερκέρδος της προμήθειας! Μόνο δηλαδή 343 Euro/ΜWh αντιστοιχούν σε κόστη παραγωγής, εμπορίας, εισαγωγές και τα λογικά κέρδη που αντιστοιχούν!

Η πραγματικότητα διαψεύδει την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την προσπάθειά της να κρύψει το μοναδικό σκοπό της ενεργειακής της πολιτικής: να στηρίζονται και να πολλαπλασιάζονται τα υπερκέρδη στα ταμεία λίγων ενεργειακών εταιρειών σε βάρος των καταναλωτών, που είναι πάντα χαμένοι με αυτή την κυβέρνηση».

«Αν η κυβέρνηση εξαγγείλει ακόμα μια φορά μετά τις αποκαλύψεις μας ότι θα φορολογήσει εκ των υστέρων τα υπερκέρδη που ανακαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», συνεχίζουν οι κ. Φάμελλος και Πέρκα, «τους υπενθυμίζουμε ότι ακόμη περιμένουμε τον υπολογισμό, τη φορολόγηση και την επιστροφή των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον Μάρτιο του 2022. Όπως και τη νομοθετική ρύθμιση για την ανάκτηση της νέας γενιάς των υπερκερδών της προμήθειας, αλλά και της ΔΕΠΑ Εμπορίας».

Και καταλήγουν: «Πόσο αξιόπιστες όμως είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την εκ των υστέρων εκτίμηση και φορολόγηση των υπερκερδών, όταν η ατμομηχανή των άδικων υπερκερδών εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας είναι η ΔΕΗ του χρυσοπληρωμένου κ. Στάσση που διόρισε και κατευθύνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Και ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος που αδειάζουν ταμεία και τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων εδώ και 1,5 χρόνο γεμίζουν με τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη τα ταμεία του καρτέλ ενέργειας;»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v