Αυξήσεις πάνω από 55% στους λογαριασμούς ρεύματος

Τις τιμές λιανικής του Αυγούστου αναρτούν σήμερα στις ιστοσελίδες τους οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Επιδοτήσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ ανακοινώνει το ΥΠΕΝ. Πού θα διαμορφωθούν τα τελικά τιμολόγια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυξήσεις πάνω από 55% στους λογαριασμούς ρεύματος

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, Δευτέρα, και στη λιανική αγορά ρεύματος τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των αυξήσεων που έχουν πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα παιχνίδια του Πούτιν με τις στρόφιγγες των αγωγών αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τους νέους τιμοκαταλόγους για τους πελάτες τους στη χαμηλή και μέση τάση. Αυτοί θα ισχύσουν για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή.

Με βάση το έκτακτο θεσμικό πλαίσιο που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση και θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2023, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και παράλληλα οι πάροχοι υποχρεώνονται στις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν τα τιμολόγια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα ισχύουν τον επόμενο μήνα.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώνει τις μηνιαίες επιδοτήσεις των λογαριασμών, με έσοδα τα οποία θα αντλούνται από τον «προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων της αγοράς της επόμενης ημέρας», δηλαδή από το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά. Το πακέτο των ενισχύσεων θα μεγαλώνει επίσης και από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων, τον ΕΛΑΠΕ και τα ΥΚΩ.

Τιμές-φωτιά

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τιμές για την κιλοβατώρα που θα κινούνται στην περιοχή… του 0,50 ευρώ. Τιμές, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, τα τιμολόγια (χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδοτήσεις) θα είναι αυξημένα πάνω από 55%. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 kWh χωρίς την παροχή της ενίσχυσης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης πληρώνει την κιλοβατώρα κοντά στα 0,32 με 0,35 ευρώ/kWh.

Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται στην έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου TTF στα περίπου 160 ευρώ/MWh καθώς και στην εκτίναξη της χρηματιστηριακής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των 340 με 360 ευρώ/MWh.

Το σβήσιμο…

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας προγραμματίζει να ανακοινώσει το ύψος των επιδοτήσεων που θα δοθούν, ώστε να σβηστεί… η φωτιά στους λογαριασμούς του Αυγούστου, που βάζουν οι προαναφερόμενες τιμές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο ίσως να ξεπερνά και τα 700 εκατ. ευρώ, με τα 370 εκατ. να προέρχονται από τα έσοδα του πλαφόν κατά το διάστημα 8/7 με 24/7. Πρόκειται ουσιαστικά για έξτρα ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο ως γνωστόν συγκεντρώνει πόρους από τα δικαιώματα των ρύπων, τις ΑΠΕ κ.λπ. Παραμένει άγνωστο προσώρας, αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει και χέρι… στον κρατικό προϋπολογισμό.

Με δεδομένο το ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Σκρέκας έχουν αναγγείλει το τελευταίο διάστημα πως οι τιμές ρεύματος με τα έκτακτα μέτρα θα διαμορφωθούν τελικά στα επίπεδα του περσινού Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, εκτιμάται πως οι επιδοτήσεις θα ρίξουν την τελική τιμή της κιλοβατώρας κοντά στα επίπεδα του 0,20 ευρώ. Τιμή η οποία -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα είναι υψηλότερη από τις σημερινές των 0,13-0,15 ευρώ. Οι τελευταίες διαμορφώνονται μετά τη χορήγηση των ενισχύσεων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως και να έχει, αν η ενεργειακή κρίση διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση έχει να διανύσει έναν Γολγοθά, καθώς θα πρέπει να αντλεί διαρκώς πόρους για να σβήνει τη φωτιά των λογαριασμών. Και όσο πιο ψηλά κινούνται οι τιμές του TTF και της χονδρεμπορικής ρεύματος, τόσο περισσότερα χρήματα θα χρειάζεται για τις επιδοτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v