Ερχεται «θερμό» δωδεκάμηνο στον κλάδο πληροφορικής

Μπαράζ νέων έργων και deals αναμένεται στον κλάδο το προσεχές διάστημα. Αυξάνονται τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα για τις εταιρείες, μήνα με τον μήνα. Πού ποντάρουν οι εισηγμένες. Το «καλό νέο» για τις εκλογές.

Ερχεται «θερμό» δωδεκάμηνο στον κλάδο πληροφορικής

Η πρόσφατη επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι δεν θα προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο και ότι αυτές θα διεξαχθούν το 2023 με το τέλος της κυβερνητικής θητείας, αποτέλεσε ένα ακόμη καλό νέο για τον κλάδο πληροφορικής.

Αν και οι παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν πως -σε αντίθεση με προηγούμενες φορές κατά το παρελθόν- η ζημιά από την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη δεν θα ήταν τόσο μεγάλη, αναμφίβολα ικανοποιήθηκαν από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, καθώς οι εταιρείες του κλάδου έχουν ακόμη μπροστά τους δέκα ολόκληρους μήνες προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω το ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών τους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ροή των δημόσιων έργων έχει αρχίσει να τρέχει για τα καλά, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις δημόσιες συμβάσεις να αυξάνουν τα ανεκτέλεστα υπόλοιπά τους μήνα με τον μήνα και να προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερες αναλήψεις μέχρι τις εκλογές, καθώς:

  1. Η ροή των έργων τρέχει με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Πρόθεση άλλωστε της Πολιτείας είναι να αποτελέσει η πληροφορική ένα ανάχωμα απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πορεία της οικονομίας, καθώς ο κλάδος δεν επηρεάζεται άμεσα ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
  2. Οι εταιρείες που μπορούν να εκτελέσουν την πλειονότητα των έργων δεν είναι παραπάνω από 10-12, με κάθε μία εξ αυτών να επικεντρώνεται σε συμβάσεις που διαθέτει εμπειρία και συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, δεν παρατηρείται κανιβαλισμός στην αγορά. Δεν πιστεύω ότι θα δούμε φαινόμενα του παρελθόντος, όπου εταιρείες αναλάμβαναν ζημιογόνες συμβάσεις. Αντίθετα, οι εταιρείες που διεκδικούν τα έργα είναι πλέον έμπειρες, χρηματοοικονομικά υγιείς και λειτουργούν με μεσομακροπρόθεσμα αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με βάση το πώς θα… αγοράσουν τζίρο για να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές στο χρηματιστήριο, όπως συνέβαινε την εποχή του 2000», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι το ότι η Profile αναθεώρησε φέτος προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ύψος των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα υλοποιήσει κατά τα επόμενα χρόνια (πολύ πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα ανοδική αναθεώρηση μέσα στους επόμενους μήνες), όπως επίσης ότι η εδώ και χρόνια δοκιμαζόμενη από την ανομβρία συμβάσεων Q&R τρέχει για να ανακοινώσει εξαμηνιαία αποτελέσματα-έκπληξη μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Επίσης, η Epsilon Net επιμένει στο έντονα ανοδικό guidance που έχει δώσει για φέτος, Entersoft και Space Hellas μιλούν για σημαντικό growth μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται και τα deals στον κλάδο, με τελευταίες περιπτώσεις την εξαγορά από την Entersoft στη Ρουμανία, την απόκτηση της Impact από τη SoftOne, καθώς και τη δημόσια πρόταση της Ideal για τον έλεγχο της πλειοψηφίας στην Βyte Computers.

Μια ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη στον κλάδο αποτελεί η αντίληψη της κοινής γνώμης για τη σημασία της πληροφορικής και για τη συμβολή της στην καθημερινή ζωή του πολίτη: «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι πολίτες ενθουσιάζονταν μόνο από την κατασκευή δρόμων και πλατειών και έτσι οι πολιτικοί δεν έδιναν προτεραιότητα στα έργα τεχνολογίας.

Τώρα, οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει και υπάρχει διακομματική συναίνεση για το πόσο πολύ οι εφαρμογές πληροφορικής μπορούν να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή νοικοκυριών και επιχειρήσεων», επισημαίνεται από παράγοντες της αγοράς.

Στις ευχάριστες εξελίξεις του κλάδου συγκαταλέγεται και το νομικό ξεμπλοκάρισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενός έργου της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, που είναι αυτό των ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων υψηλής ασφάλειας. Ειδικότερα, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ μιας σειράς ενστάσεων που είχαν υποβληθεί, τώρα απομένει μόνο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, όπου το έργο θα αναλάβει το κοινοπρακτικό σχήμα το οποίο θα υποβάλει το χαμηλότερο τίμημα. Τρία σχήματα διεκδικούν πλέον το συγκεκριμένο project, σε κάθε ένα εκ των οποίων υπάρχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον: Στο πρώτο, μέσω της Unisystems της Quest Holdings, στο δεύτερο, των ΟTΕ και Βyte Computers και στο τρίτο, της Space Hellas.

Πέραν όμως του πεδίου των δημόσιων έργων, αύξηση παρουσιάζει και η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελεί πλέον προτεραιότητα για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v