Ρέγκλινγκ: Δεν κινδυνεύει με κρίση χρέους η ευρωζώνη

Ο επικεφαλής του ESM επισημαίνει με έμφαση πως δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις που αναπαράγονται αναφορικά με τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους για την ευρωζώνη. Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας. Μάθαμε από τα λάθη.

Ρέγκλινγκ: Δεν κινδυνεύει με κρίση χρέους η ευρωζώνη

«Δεν βλέπω κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους καμίας χώρας της ευρωζώνης με τα σημερινά δεδομένα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα με έμφαση πως δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις που αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους για την ευρωζώνη.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ μιλώντας συνολικά για την ευρωζώνη σημείωσε πως τα λάθη που έγιναν πριν την κρίση δεν πρέπει να επαναληφθούν.

«Μάθαμε από τα λάθη μας», είπε. Ερωτηθείς αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αφού έβγαλε κίτρινη κάρτα στη στάση των φειδωλών χωρών στη διάρκεια της πανδημίας -ήταν λάθος είπε, χωρίς την τεράστια δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση, οι επιπτώσεις θα ήταν πολλαπλάσιες-, τόνισε πως χρειάζεται σταθερότητα αλλά και μεταρρύθμιση των κανόνων, με την απαιτούμενη ομοφωνία να είναι το ζητούμενο των επόμενων μηνών.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θα καθορίσουν πολλά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, αναγνωρίζοντας πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξει πίεση στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Αναλύοντας την εκτίμησή του αναφορικά με τις χαμηλές πιθανότητες μιας νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε, αφενός, την απουσία μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών στα κράτη- μέλη, τα οποία επιπλέον πληρώνουν λιγότερα για την εξυπηρέτηση των σαφώς υψηλότερων χρεών τους σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα. Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχουν πλέον θεσμοί για να περιφρουρήσουν τη σταθερότητα, ενώ το μεγάλο απόθεμα καταθέσεων και η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Στο κεφάλαιο Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM εξήγησε γιατί η ελληνική οικονομία επηρεάζεται πολύ λιγότερο από άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης από την τρέχουσα κρίση, δεδομένου ότι είναι καλύτερα προστατευμένη από τη μεταβλητότητα των αγορών -και λόγω ESM, όπως σημείωσε- ενώ η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων σημαίνει πως δεν υπάρχει πίεση άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία συνιστά παράλληλα ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, ενώ οι προκλήσεις που παραμένουν απαιτούν μεταρρυθμίσεις «για τις οποίες είμαι σίγουρος πως θα συνεχιστούν».

Διαβεβαιώσεις συνέχισης των μεταρρυθμίσεων είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναδεικνύοντας τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα πολυεπίπεδη κρίση. Ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,1% φέτος -είναι μετριοπαθής η εκτίμησή μας, είπε χαρακτηριστικά-, αλλαγή της σύστασης της ανάπτυξης με βασικούς τροφοδότες τις επενδύσεις και τις εξαγωγές (αύξηση 13% και 10% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του έτους), η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης πέρυσι (13 ποσοστιαίες μονάδες και προβλέψεις για επιπλέον -13 μονάδες φέτος ως προς το ΑΕΠ), συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ με τη λήψη προσωρινών μέτρων στήριξης (συνολικά στα 8,5 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων 3,1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό), ενίσχυση της απασχόλησης και πτώση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. «Παρά τις αντιξοότητες η Ελλάδα γύρισε σελίδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Καθοριστικό παράγοντα για την απορρόφηση των πιέσεων από την ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει ο τουρισμός, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά να εκτιμά πως φέτος ο τουρισμός θα γράψει νέο ιστορικό υψηλό.

Ο κ. Μυλωνάς εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας την περιορισμένη εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργειας (μόλις 5%) και την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών (λιγνίτης, ανανεώσιμες), που καθησυχάζουν τους φόβους αναφορικά με την επάρκεια.

Με τον πληθωρισμό να δείχνει τα δόντια του, ο Δ.Σ. της ΕΤΕ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών το 2022 (το 2023 είναι μια άλλη συζήτηση, σημείωσε), καθώς τα 2/3 του κόστους της ενέργειας για μεγάλη μερίδα των πολιτών καλύπτεται από το κράτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πάνω από 3% και μεγάλο μέρος των κραδασμών θα απορροφηθεί από το ράλι του τουρισμού. Για τις τράπεζες, οι κ. Μυλωνάς εκτίμησε πως «το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά» ενώ ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε τη μείωση των κόκκινων δανείων από 41% το καλοκαίρι του 2019 σε 12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v