Γιατί οι πρόωρες εκλογές δεν τρομάζουν την πληροφορική

Η προκήρυξη εκλογών στο παρελθόν έβαζε φρένο στις αναθέσεις έργων πληροφορικής, προκαλώντας πονοκεφάλους στα στελέχη του κλάδου. Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Το κλίμα στην αγορά.

Γιατί οι πρόωρες εκλογές δεν τρομάζουν την πληροφορική

Το σενάριο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών απασχολεί, αναμφίβολα, τα στελέχη του κλάδου της πληροφορικής, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να θυμίζει σε κάτι τους πονοκεφάλους που προκαλούσαν οι πολιτικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

Αυτό είναι το κλίμα που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- επικρατεί σήμερα στις εταιρείες του κλάδου απέναντι σε φήμες και εκτιμήσεις που αναφέρονται σε προκήρυξη βουλευτικών εκλογών μέσα στο προσεχές φθινόπωρο.

«Αλήθεια είναι ότι κατά το παρελθόν, η προκήρυξη οποιωνδήποτε εκλογών (πρόωρων και μη) έβαζε ουσιαστικά φρένο στις αναθέσεις δημόσιων έργων πληροφορικής για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στην καλύτερη περίπτωση, παρατηρούνταν πολύμηνες καθυστερήσεις ακόμη και σε περιπτώσεις επανεκλογής του ίδιου πολιτικού κόμματος στην κυβέρνηση! Αυτή τη φορά ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν πολύ καλύτερα», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του κλάδου, συμπληρώνοντας:

«Θα προκληθούν ίσως κάποιες ολιγόμηνες καθυστερήσεις στην ανάθεση νέων συμβάσεων και τίποτε παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ακυρώσεις διαγωνισμών που θα έχουν ήδη προκηρυχτεί, καθώς γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να υλοποιήσουμε τα έργα και να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Ακυρώσεις διαγωνισμών στην πράξη θα σημάνουν απώλεια κοινοτικής χρηματοδότησης και κάτι τέτοιο θα προκαλέσει -εκτός των άλλων- μεγάλο πολιτικό κόστος σε όποια κυβέρνηση ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδό».

Πέραν αυτού, παράγοντες της αγοράς μιλούν για μια πολύ διαφορετική στάση που τηρούν πλέον τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες απέναντι στον κλάδο και στη χρησιμότητά του, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

«Παλαιότερα, οι ψηφοφόροι δεν έδιναν σημασία στα έργα τεχνολογίας, αλλά αντίθετα εντυπωσιάζονταν από δρόμους και κτίρια που έφτιαχναν ή απλά υπόσχονταν οι πολιτικοί. Η κατάσταση σήμερα έχει μεταβληθεί ριζικά. Οι πολίτες επικροτούν καθημερινά τις ψηφιακές εφαρμογές που μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Έχουν συνειδητοποιήσει τη χρησιμότητα της πληροφορικής και την έχουν κατατάξει ψηλά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης δημοφιλίας που απολαμβάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, λόγω του έργου που έχει υλοποιήσει κατά την τελευταία τριετία.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι πως υπάρχει -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- μια κοινή αντίληψη των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στο ζήτημα της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, αλλά και της οικονομίας, ευρύτερα. Πέραν αυτών, οι εισροές πόρων στην πληροφορική αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι στις παρενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην ελληνική οικονομία η έξαρση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων. Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και πολλά «μυαλά» που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την προηγούμενη δεκαετία επαναπατρίζονται.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θεωρούμε ότι θα αποτελούσε μεγάλο παραλογισμό για μια οποιαδήποτε κυβέρνηση να φρενάρει πόρους που της προσφέρονται από το εξωτερικό και μάλιστα δωρεάν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτών, στα θετικά στοιχεία για τις εταιρείες του κλάδου είναι πως διαθέτουν ήδη πολύ σημαντικά ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων, με αποτέλεσμα κάποια ολιγόμηνη καθυστέρηση στις νέες αναθέσεις έργων (με την προϋπόθεση της διπλής εκλογικής αναμέτρησης) να μην είναι σε θέση να επηρεάσει ριζικά τους σχεδιασμούς τους.

Οι διαδικασίες ανάθεσης των δημόσιων έργων έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, με τις εταιρείες πληροφορικής να έχουν την ωριμότητα να μην… αγοράζουν πωλήσεις, αλλά να επικεντρώνονται στη διεκδίκηση έργων στα οποία διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως οδηγεί σε ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους τις εταιρείες παρά την πολύ σημαντική αύξηση του κόστους μισθοδοσίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v