Περισσότεροι από 60 επενδυτές στην Αθήνα με στόχαστρο σε 30 startups

Το κέντρο της startup σκηνής για όλη τη ΝΑ Ευρώπη έγινε η Αθήνα με την διεξαγωγή του Tech Tour South-East Europe 2022. Το event πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με την συμμετοχή περισσότερων από 60 επενδυτών απ' όλη την Ευρώπη.

Περισσότεροι από 60 επενδυτές στην Αθήνα με στόχαστρο σε 30 startups

Την επιβεβαίωση ότι το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κεντρίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον αποδεικνύεται με την φιλοξενία στην Αθήνα του Tech Tour South East Europe.

Πάνω από 60 επενδυτές στην πλειοψηφία τους θεσμικοί, και 30 startups σε στάδιο Late Seed - Series A φιλοξενήθηκαν σε μια σειρά από pitching sessions και round-table discussions, στις 19-20 Μαΐου μετατρέποντας την Αθήνα , για πρώτη φορά,  το κέντρο της startup σκηνής για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για επενδύσεις στην χώρα μας που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Αναλυτικότερα, το Tech Tour είναι ένας διεθνής οργανισμός που λειτουργεί ως πλατφόρμα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ επιλεγμένων νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτών και εδραιωμένων επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών. Για περισσότερα από 20 χρόνια το Tech Tour προωθεί και υποστηρίζει την τεχνολογική καινοτομία μέσω πρωτοβουλιών δικτύωσης, όπως τα Tech Tour events, που είναι κλειστά (by-invitation-only events) και πραγματοποιούνται σε μικρό αριθμό προορισμών κάθε έτος.

Με πρωτοβουλία του Uni.Fund και τη φιλοξενία (hosted by) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρ. ΤΑΝΕΟ), το Tech Tour έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 30 start-ups σε στάδιο late seed - SeriesA (15 από την Ελλάδα και 15 από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης) που προέκυψαν μετά από αξιολόγηση περισσότερων από 35+ επενδυτών απ' όλο τον κόσμο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο Tech Tour South East Europe υπογράμμισε ότι η αγορά ενισχύεται συνεχώς με νέα χρηματοοικονομικά μέσα ενώ υποστηριξε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και νέοι μονόκεροι στην χώρα μας.

Όπως υποστήριξε ο συνολικός αριθμός των funds που συμμετέχει η ΕΑΤΕ (π.ΤΑΝΕΟ) είναι 13, ενώ τα συνολικά κεφαλαία που έχει δεσμεύσει στα σχήματα αυτά είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια των σχημάτων αυτών ανέρχονται στο ποσό των 900 εκατ. ευρώ. Συνολικά περισσότερες από 15 ομάδες διαχείρισης είναι ενεργές μέσω (HBDI+EquiFund+Jeremie+BA) ενώ ως σήμερα  έχουν γίνει 37 επενδύσεις από την ΕΑΤΕ, 127 μέσω του Equifund, 63 μέσω του Jeremie.

Ο  Καθ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε. (HDBI - πρώην ΤΑΝΕΟ) κατά την εναρκτήρια ομιλία του μίλησε για ένα ολοκληρωμένο και απαιτητικό διήμερο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή βασικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας και επενδύσεων, της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της χώρας μας, καθώς και πολυάριθμους Ευρωπαίους και διεθνείς επενδυτές και ιδρύματα.

«Να μπορέσουμε επιτέλους να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ μας, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, ιδέες και να εντοπίσουμε πιθανούς τομείς συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα  τόνισε  ότι οι επενδύσεις σε μετοχές και το «έξυπνο χρήμα» δεν ήταν ποτέ διαθέσιμα στην Ελλάδα όπως είναι σήμερα. «Αυτή τη στιγμή όλα τα «συστατικά» έχουν ευθυγραμμιστεί και είναι ταυτόχρονα διαθέσιμα. Δηλαδή: Τα κεφάλαια, η ποικιλία των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων, οι πολιτικές, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και των κινήτρων, η συσσωρευμένη εμπειρία, οι τεχνοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές, η αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρηματιών, αλλά και των νέων, η υψηλή - ποιοτικό ανθρώπινο κεφάλαιο, προοπτικές επαναπατρισμού ταλέντων (brain gain) και εμβληματικές επενδύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί και άλλες που θα ακολουθήσουν. Όλα αυτά τα «συστατικά» διασφαλίζουν την επιτυχία και την αναβάθμιση όχι μόνο του ελληνικού οικοσυστήματος αλλά και του επενδυτικού επιχειρηματικού μας μοντέλου. Προς όφελος του μετοχικού οικοσυστήματος που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (των ταμείων VC & PE) και, φυσικά, του μοναδικού μας ταλέντου!» υπογράμμισε.

Μάλιστα αναφέρθηκε στα πολλά παραδείγματα επιτυχημένων ιστοριών, τους πρώτους μονόκερους που έχουν ήδη γίνει και  κυρίως όσους ακολουθούν που είναι αρκετοί από τους λεγόμενους Soonicorns!

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ και πως τα τελευταία 2 χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αναπτύξει συνεργασίες με τις Bpifrance, KfW Capital, TESI, Vaekstfonden και φυσικά με το EIF (για να ανακοινώσουνε σύντομα νέες πρωτοβουλίες). Και σε διεθνές επίπεδο με τη Mubadala Capital και την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ), με την οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες (στις 09.05.2022) στο Άμπου Ντάμπι, η ανταλλαγή δύο επενδυτικών συμφωνιών αξίας 4,4 δισ. ευρώ προς επένδυση. Ελλάδα.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο όραμα της HDBI  είναι να λειτουργήσουν ως «πρεσβευτής» και ένας περαιτέρω καταλύτης για να υποστηρίξουν το ελληνικό οικοσύστημα VC & PE και να φέρουνε τις ΜΜΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο επίκεντρο. Σε όλους τους τομείς. Με τη συμμετοχή όλων των ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων σε ισορροπία, για τη μεγιστοποίηση των δευτερογενών οφελών. «Οι επιχειρήσεις, τα ταμεία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα επιμελητήρια κ.λπ., προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας συνολικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v