Ακόμα ψηλότερα σκαρφαλώνει το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Σήμερα, στην αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με τη χθεσινή.
Από την προηγούμενη Δευτέρα και μέσα σε τέσσερις ημέρες το χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε αθροιστικά κατά 36,5%, με μια μικρή επουσιώδη «ανάπαυλα» χθες, Τετάρτη, οπότε έπεσε κατά 0,19%.
Σήμερα, πάντως, η μέγιστη χονδρεμπορική τιμή ξεπερνά τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα (410 ευρώ/MWh). Στο ενεργειακό μείγμα μας σχεδόν το μισό (49,16%) προέρχεται από το φυσικό αέριο, με τις ΑΠΕ να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (21,54%) και τον λιγνίτη να είναι στο 12,15%. Χαμηλές είναι και οι εισαγωγές, κάτω από 10% και εντελώς περιορισμένα τα νερά, στο 3,19%.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, συναγωνίζεται μ την Ιταλία στην πρωτιά για το υψηλότερο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στην Ευρώπη. Η Ιταλία «κόβει το νήμα» με 222,51 ευρώ η μεγαβατώρα, με την Ελλάδα να έχει πολύ μικρή διαφορά, στα 222,04 ευρώ η μεγαβατώρα.
«Φωτιά», στο μεταξύ, συνεχίζουν να παίρνουν και οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF. Χθες, τα συμβόλαια για το αέριο παράδοσης Απριλίου σημείωσαν άλμα ως και πάνω από 50% εντός της ημέρας, για να κλείσουν τελικά στα 174 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 43%. Για τον Μάρτιο, η τιμή διαμορφώθηκε χθες στα 171,5 ευρώ/MWh (+43,5%). Η κλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου αποδίδεται από αναλυτές στους συνεχιζόμενους φόβους για τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά χρησιμοποιεί διαφορετική φόρμουλα τιμολόγησης, που στηρίζεται στο μοντέλο month ahead (σ.σ. ένα μήνα μπροστά), εκτιμάται ότι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου θα αποτυπωθεί δραματικά στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο β’ 15νθήμερο του Μαρτίου, καθώς και τον Απρίλιο, υπό την αίρεση, πάντα, ότι θα συνεχιστεί το ράλι στις αγορές και θα διαρκέσει η ουκρανική κρίση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου για τους Έλληνες καταναλωτές θα εκτοξευθούν σε νέα δυσθεώρητα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οικονομικούς προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη
Η μόνη χώρα, σήμερα, που εμφανίζει μείωση σε σχέση με χθες είναι η Πολωνία. Έχει μέση χονδρεμπορική τιμή στα 145,03 ευρώ η μεγαβατώρα (-9,8%), τη χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Την ακριβότερη τιμή έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, με 373,01 ευρώ/MWh και από τις χώρες της Ε.Ε., Κροατία και Σλοβενία είναι οι πρωταγωνίστριες, με ίδια τιμή, στα 362,87 ευρώ/MWh.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών κινούνται με τιμές πάνω από 300 ευρώ, ενώ μόνον τρεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν τιμές πάνω από 200 ευρώ. Η γειτονική μας Βουλγαρία, με την οποία έχουμε τη σύζευξη, είναι φθηνότερη από εμάς, στα 258,81 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η δεύτερη χώρα με την οποία οι αγορές μας είναι συζευγμένες, η Ιταλία, είναι πολύ ακριβότερη, στα 362,73 ευρώ η μεγαβατώρα.