Ο θεός Αίολος και το ισοζύγιο των εισαγωγών-εξαγωγών θεωρούνται και είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα τεστάρουν την ασφάλεια του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος στο ενδεχόμενο να προκύψει αυξημένη ζήτηση, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
Στην περίπτωση, πάντως, της κακοκαιρίας «Διομήδης», παρά την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων της αγοράς, οι ενισχυμένοι άνεμοι, σε συνδυασμό με την υψηλή επάρκεια των ταμιευτήρων και τη διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων, έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Εκτός από αυτά που καταγράφηκαν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλία και τα οποία αποδίδονται σε περιστασιακές βλάβες στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, λόγω της κακοκαιρίας, και οι οποίες αποκαταστάθηκαν.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και για δύο ημέρες το Σύστημα βρέθηκε στα όριά του, εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε αιολική παραγωγή και οι εξαγωγές ήταν στο φουλ. Ρίχθηκαν άμεσα στη μάχη τα νερά, όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες, μαζί και του φυσικού αερίου, και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος, καθώς και το φορτίο ήταν σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.
Καθώς, λοιπόν, εντείνονται τα χειμερινά φαινόμενα, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, την οποία συντονίζει η ΡΑΕ, με τη συμμετοχή των τριών Διαχειριστών, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί και να καταγραφεί η ετοιμότητα και επάρκεια των ενεργειακών πόρων κατά τους δύο κρίσιμους μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έκτακτη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή του φορτίου υπολογίζεται να φτάσει στο διάστημα αυτό στα 8,8-9,5 GW. Σήμερα, ενδεικτικά, με τον «Διομήδη», η αιχμή του φορτίου, που εντοπίζεται στις 5:30 μ.μ., είναι στα 8,5 GW.
Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, η τροφοδοσία του Συστήματος θα προέλθει:
- Από όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, που διαθέτουν επάρκεια καυσίμου και παραμένουν ετοιμοπόλεμες.
- Από τις λιγνιτικές μονάδες, στις οποίες εκτιμάται ότι θα προστεθεί και η μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι δεν θα διαθέτει σύστημα αποθείωσης. Οι σχετικές εργασίες έχουν πάει πίσω, η μονάδα χρειάζεται να είναι διαθέσιμη, συνεπώς, αποφασίστηκε να λειτουργήσει χωρίς την αποθείωση, η οποία θα είναι έτοιμη στα τέλη Ιανουαρίου, περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Έτσι, θα απαιτηθεί σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, που θα καλύπτει την κατά παρέκκλιση λειτουργία της.
- Τα υδροηλεκτρικά, τα οποία, από τα χαμηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2021, σήμερα βρίσκονται στα υψηλότερα της 10ετίας. Στις 11 Ιανουαρίου οι στάθμες των ταμιευτήρων αντιστοιχούσαν σε αποθηκευμένη ενεργειακή ποσότητα 2.355 GWh, όταν την ίδια ημερομηνία του 2020 ήταν στις 2.210 GWh. Βοήθησαν σημαντικά οι βροχοπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι και τα χιόνια που έπεσαν θα διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα των νερών.
- Το δυναμικό των ΑΠΕ ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις διαθέσεις του θεού Αίολου.
- Το ισοζύγιο των εισαγωγών-εξαγωγών, το οποίο συναρτάται άμεσα από τις συζεύξεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Κάθε φορά που έχουμε χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή εμείς, ευνοούνται, ελέω αλγορίθμου, οι εξαγωγές. Εξαρτάται, επίσης, και από τις ανάγκες των άλλων χωρών, με τις οποίες είμαστε διασυνδεδεμένοι. Εάν υπερτερούν κατά πολύ οι εξαγωγές μας, όπως συνέβη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τότε το Σύστημα θα έχει ανάγκη κάλυψης του φορτίου του από άλλες διαθέσιμες πηγές.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, εξάλλου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διαβεβαιώνει ότι διαθέτει σε ετοιμότητα συνεργεία και εργολάβους, για να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε βλάβη που μπορεί να προκύψει στο σύστημα διανομής, ενώ έχει εξουσιοδοτηθεί να κάνει αποψιλώσεις όπου απαιτηθεί, χωρίς να χρειαστεί άδεια από την οικεία Περιφέρεια ή τον Δήμο.
Από τον ΔΕΣΦΑ, επίσης, παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου, με τη Ρεβυθούσα να είναι γεμάτη.
Με αυτά τα δεδομένα, πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι η εικόνα είναι καθησυχαστική προς το παρόν, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η προοπτική κάλυψης των αυξημένων αναγκών του Συστήματος. Πάντα, βέβαια, όπως επισημαίνεται, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγων, να πάνε όλα κόντρα, ωστόσο, εκφράζεται η άποψη ότι κάτι τέτοιο συνιστά το ακραίο σενάριο που απεύχεται η αγορά.