Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test για τις εταιρείες ηλεκτρισμού οι εγγυήσεις σε ΔΕΔΔΗΕ-ΔΑΠΕΕΠ

Στόχος η αποφυγή φαινομένων τύπου Energa και Hellas Power. Σημαντικά τα ποσά που θα καταβληθούν έναντι ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Οσους περισσότερους μετρητές και πελάτες έχει ένας προμηθευτής, τόσο μεγαλύτερο το κονδύλι.

Stress test για τις εταιρείες ηλεκτρισμού οι εγγυήσεις σε ΔΕΔΔΗΕ-ΔΑΠΕΕΠ

Σε stress test για τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν οι χρηματικές εγγυήσεις που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από σήμερα όλοι οι προμηθευτές προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), έναντι της απόδοσης ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται στα τιμολόγια.

Τα ποσά αυτά δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς ξεκινούν από το «κατώφλι» των 50.000 ευρώ, συνεπώς, εκτιμάται ότι θα «δοκιμάσουν» την κεφαλαιακή ρευστότητα των εταιρειών, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ενεργειακή συγκυρία και τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στα ύψη.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θεωρείται ότι θα αποτελέσουν ένα πρώτο κρίσιμο crash test για τις αντοχές και τη βιωσιμότητα εταιρειών με ορίζοντα, τουλάχιστον, τον Μάρτιο του 2022, γιατί τα ποσά εγγυήσεων θα καλύψουν το διάστημα 1/10/2021 έως 31/3/22.

Μάλιστα, οι εγγυήσεις θα συνεχίζουν να καταβάλλονται με κυλιόμενο σχήμα, δύο φορές τον χρόνο. Η πρώτη περίοδος κάλυψης θα είναι από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές, Τετάρτη, αποκάλυψε ότι είχε επαφές με ορισμένες εταιρείες της λιανικής, που δεσμεύθηκαν, όπως είπε ο ίδιος, ότι, αν χρειαστεί, θα προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Η αρχική στόχευση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε να κάνει με την αποφυγή φαινομένων τύπου Energa και Hellas Power. Τώρα, εκτός από τον στόχο αυτό, προστίθεται, λόγω της συγκυρίας, και μία ακόμη παράμετρος. Να τεσταριστεί κατά πόσο όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική έχουν επαρκές «ταμείο» για να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις των καιρών, καθώς όσες δεν καταβάλουν τις εγγυήσεις, θα βρεθούν, εκτός από πρόστιμα καθυστέρησης, αντιμέτωπες και με το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειάς τους από τη ΡΑΕ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ με την οποία εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ για το ύψος των ποσών εγγυήσεων που θα καταβληθούν. Για μεν τον ΔΑΠΕΕΠ, η εγγύηση θα «κλειδώνει» την απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ως ρυθμιζόμενη χρέωση, η οποία επιστρέφει στον Διαχειριστή για τον λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Για τον ΔΕΔΔΗΕ, οι εγγυήσεις θα είναι διπλές. Θα αφορούν δύο ρυθμιζόμενες χρεώσεις: τη χρήση του δικτύου διανομής και τις ΥΚΩ, συνεπώς θα είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το ποσό της εγγύησης ξεκινά από το κατώτατο ποσό των 50.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τις χρεώσεις σε σχέση με τις μεγαβατώρες κάθε προμηθευτή για το 6μηνο διάστημα Φεβρουάριος-Ιούλιος 2021. Άρα, όσους περισσότερους μετρητές και πελάτες έχει ένας προμηθευτής τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό της εγγύησης που θα καταβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ.

Επιπλέον, προβλέπεται επανυπολογισμός των εγγυήσεων κάθε μήνα από τους Διαχειριστές, βάσει των πραγματικών τιμολογήσεων κάθε προμηθευτή. Εφόσον το ύψος της εγγύησης που θα επανυπολογισθεί για οποιονδήποτε μήνα μέσα στην περίοδο κάλυψης υπερβαίνει κατά 100% το ύψος της εγγύησης, τότε ο υπόχρεος προμηθευτής θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον εγγύηση μέσα σε 10 ημέρες από την ενημέρωσή του.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επειδή η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από σήμερα, θα υπάρξει σιωπηρά μία ανοχή σε τυχόν καθυστερήσεις καταβολής, χωρίς, όμως, καταστρατήγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v