Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα της ΡΑΕ για την επάρκεια φυσικού αερίου

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος με φυσικό αέριο, αλλά «είμαστε σε εγρήγορση», λέει ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Γιατί στερεύουν οι κάνουλες στην Ευρώπη. Οι εισαγωγές και η «αχίλλειος πτέρνα».

Το στοίχημα της ΡΑΕ για την επάρκεια φυσικού αερίου

Καθησυχαστική εμφανίζεται προς το παρόν η ΡΑΕ για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας και την τροφοδότησή του με φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή alert, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είμαστε σε εγρήγορση».

Την ίδια στιγμή, οι μειωμένες παραδόσεις προς την Ευρώπη φυσικού αερίου αγωγών από τη Ρωσία αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν ως αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι και η Νορβηγία, να διαθέτουν αποθέματα στο ναδίρ.

Πρόκειται για το νούμερο ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα σήμερα, που δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και χωρίς διέξοδο τουλάχιστον άμεσα.

Η Ρωσία, από τη μία πλευρά, επικαλούμενη μειωμένη εγχώρια παραγωγή, αλλά επί της ουσίας ως μοχλό πίεσης για τον NordStream 2, έχει ελαχιστοποιήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ προτιμούν να στέλνουν LNG στην Ασία, πετυχαίνοντας υψηλότερες τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης, έτσι, όμως, επιδεινώνουν το πρόβλημα στην Ευρώπη, που είναι αντιμέτωπη πλέον με σοβαρή ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό και με την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει ηλεκτρισμό, ανεβάζει τα κόστη της βιομηχανίας και οδηγεί σε ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα είναι απολύτως εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρνει ρωσικό αέριο, με σύμβαση που έχει με την Gazprom Export και αζέρικο, μέσω του TAP, με σύμβαση με την Azerbaijan Gas Supply. Διαθέτει ακόμη σύμβαση με την τουρκική Botas, η οποία λήγει την 1η Ιανουαρίου 2022, στην καρδιά του χειμώνα, δηλαδή, και δεν θα ανανεωθεί, όπως έχει ήδη μεταδώσει το Euro2day.gr. Αντ’ αυτού, η ΔΕΠΑ θα καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες της αγοράς με LNG. Υγροποιημένο αέριο προμηθεύεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ από την Αλγερία, με σύμβαση με την κρατική Sonatrach. LNG φέρνουν στην Ελλάδα και ιδιώτες επιχειρηματίες, κυρίως για τις ανάγκες τους στην ηλεκτροπαραγωγή.

Το κατά πόσο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ζήτημα επάρκειας σε φυσικό αέριο θα φανεί, όπως εκτιμάται, όταν θα αλλάξουν οι κλιματικές συνθήκες και θα τεσταριστεί για άλλη μία φορά το εγχώριο ενεργειακό σύστημα. Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο. Συνεπώς, θα εξαρτηθεί άμεσα από τη ροή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τους αγωγούς, με τον ένα μείον από τα τέλη του έτους, καθώς και τα φορτία LNG.

Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος, δεν συντρέχει ανησυχία για την επάρκεια της χώρας, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Δαγούμα. «Δεν υπάρχει θέμα επάρκειας, όλοι οι φορείς συντονίζονται για την παρακολούθηση του θέματος», είπε χθες ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v