Αν κατέδειξε κάτι ο φετινός παρατεταμένος καύσωνας στη χώρα μας είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ως αντιστάθμισμα στη μεταβλητότητα των ΑΠΕ, που είναι διαθέσιμες όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Με δεδομένη, μάλιστα, την «πράσινη» πολιτική της Ε.Ε. και το στόχο για πλήρη απανθρακοποίηση, τα συστήματα αυτά αναδεικνύονται ως κρίσιμο συστατικό των σύγχρονων ηλεκτρικών συστημάτων.
Η χώρα μας, ωστόσο, όχι μόνον έχει καθυστερήσει να θεσμοθετήσει τη λειτουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στον τομέα αυτό, αλλά έχει μπλοκάρει έως τα τέλη του έτους και την προώθηση έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως τις 31/12/2021 η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την αδειοδότηση σταθμών που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν και από διεθνείς συνδέσμους ΑΠΕ, που έφθασαν μέχρι το Μαξίμου, τελικά ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Ν.4819/2021 και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 23 Ιουλίου, συμπεριλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση στο άρθρο 130.
Ουσιαστικά το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι αγνόησε ακόμη και την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του, για τη διαμόρφωση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά στην ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης και η οποία παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου: «Το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης οφείλει να είναι τεχνολογικά ουδέτερο, χωρίς να προκρίνει ή να αποκλείει επιμέρους τεχνολογίες, αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την αξία που αυτά μπορεί να έχουν για το σύστημα και τις αγορές».
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας, EASE, στην ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, το λέει πιο ξεκάθαρα: «Είναι πολύ απογοητευτικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παγώνει τις ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις και κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης (standalone) και την αντλησιοταμίευση.
Επιπρόσθετα, τίθεται σαφέστατα ενάντια στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy Package) και περιλαμβάνεται στις γενικότερες αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και ακόμη πιο αυστηρά, επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς».
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν από τον WindEurope και τον SolarPower Europe. Ο τελευταίος, μάλιστα, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης. Χωρίς αποτέλεσμα, όπως προκύπτει.
Στο εσωτερικό, η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ), που συστήθηκε με τη συνεργασία της Mytilineos, τηςEDF, της Enel Green Power, της Siemens Gamesa και της Vestas, προειδοποίησε ότι με τη ρύθμιση αυτή σταματούν κάθε δραστηριότητα ωρίμανσης έργα αποθήκευσης πάνω από 1,5 GW, περιμένοντας πλέον να ψηφιστεί το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο για όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων.