Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Διαχειρίσιμο το κόστος των πυρκαγιών για την Ελλάδα

Τα τελευταία γεγονότα αναδεικνύουν την αυξημένη έκθεση της χώρας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδίως εκείνους που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Moody’s: Διαχειρίσιμο το κόστος των πυρκαγιών για την Ελλάδα

Αν και διαχείρισιμο το κόστος των πυρκαγιών, σύμφωνα με τη Moody’s, τα γεγονότα αναδεικνύουν την ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή της χώρας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα (Ba3 σταθερό) βίωσε τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών και ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση ως φυσική καταστροφή. Αν και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του σχετικού κόστους και των πρόσθετων κόστων ανοικοδόμησης και τα έξοδα αποζημιώσεων είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα αναδεικνύουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδίως εκείνους που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι οι περισσότερες πυρκαγιές βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο, αλλά σχεδόν 90.000 εκτάρια γης έχουν καεί από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Δασικό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές. Οι ζημιές έχουν επικεντρωθεί στο νησί της Εύβοιας, την περιοχή της Αττικής γύρω από την Αθήνα (σταθερή Ba3) και σε τμήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου, αν και οι πυρκαγιές που απειλούσαν τα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πλέον υποχωρήσει. Το Λιμενικό Σώμα δήλωσε ότι έχει απομακρύνει σχεδόν 3.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε 500 εκατομμύρια ευρώ (0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ) δέσμη μέτρων για αποζημιώσεις, αποκατάσταση και ανοικοδόμηση. Η κυβέρνηση θα προβεί επίσης σε άλλα έξοδα που σχετίζονται με την πυρόσβεση, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών και αν χρειαστεί θα αναβαθμίσει και άλλο τον πυροσβεστικό εξοπλισμό και τις δομές της πολιτικής προστασίας.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι: "Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλές, οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 - οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, οι οποίες έπληξαν 270.000 εκτάρια γης - προκάλεσαν εκτιμώμενες συνολικές ζημιές ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ).

Πέραν της άμεσης δημοσιονομικής στήριξης, οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτροδότησης και της διακοπή νερού, κακή ποιότητα του αέρα και κλείσιμο δρόμων, είναι επίσης πιθανό να επιβαρύνουν τον τουρισμό, μια πιστωτικά αρνητική εξέλιξη για τις τοπικές κυβερνήσεις της χώρας.

Η στήριξη έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ (Aaa σταθερό) και τα διαθέσιμα κεφάλαια στο πλαίσιο του NextGen EU πακέτο θα περιορίσουν τον άμεσο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των πυρκαγιών. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εννέα αεροσκαφών, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του σχετικού κόστους μεταφοράς.

H Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων για την πολιτική προστασία και την αναδάσωση. Στις 9 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 4 δισ. ευρώ σε προχρηματοδότηση στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων NextGen της ΕΕ, που ισοδυναμεί με το 13% του των επιχορηγήσεων και των δανείων της χώρας στο πλαίσιο της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v