Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροχάδην η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Αμεσα θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση Υποσταθμού στη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσουν το Φθινόπωρο αυτοί για τη διασύνδεση των νησιών, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος.

Τροχάδην η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Σε γοργούς ρυθμούς υλοποίησης εισέρχεται η 4η φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ. Χθες ανακοινώθηκε ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή του υποβρυχίου καλωδίου σύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο, ενώ άμεσα θα δημοσιευθεί και ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση Υποσταθμού στη Σαντορίνη. Θα ακολουθήσουν το Φθινόπωρο και οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση των νησιών, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος.

Με την τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024, με συνολικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ φέρνει εις πέρας ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο, με πολλαπλά οφέλη:

  • Για το σύμπλεγμα των νησιών, που θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα και δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα ευστάθειας.
  • Για τους καταναλωτές, που θα εξοικονομήσουν χρεώσεις ΥΚΩ της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
  • Για την ανάπτυξη ΑΠΕ στα διασυνδεδεμένα νησιά, λόγω της αυξημένης μεταφορικής ικανότητας. Το περιθώριο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας στις Κυκλάδες θα αυξηθεί σε περίπου 332 MW.
  • Θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αέριων ρύπων, με την απόσυρση των τοπικών αυτόνομων σταθμών παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, οι σταθμοί στην Πάρο και τη Θήρα θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. Αντίθετα, οι σταθμοί στη Σύρο, τη Μήλο και τη Σέριφο θα αποξηλωθούν σταδιακά. Υπολογίζεται ότι η μείωση εκπομπών CO2 κατά το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του έργου της 4ης φάσης θα φθάσει στους 100.000 τόνους ανά έτος.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 353,2 χλμ και υπογείων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 19,6 χλμ. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή τεσσάρων νέων Υποσταθμών 150/20 KV κλειστού τύπου GIS στη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Εκτός από τα άμεσα διασυνδεδεμένα τέσσερα νησιά, πρόκειται να συνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα. Η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Θηρασιά. Ουσιαστικά με την 4η φάση θα εξασφαλιστεί σταθερή, πράσινη και φθηνή ηλεκτροδότηση σε δέκα συνολικά Κυκλαδονήσια.

Η εκκίνηση της 4ης φάσης γίνεται με τη διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη, μέσω της οποίας θα τροφοδοτηθεί ακτινικά το σημαντικότερο μέρος του φορτίου των νησιών που θα διασυνδεθούν. Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες την ανακήρυξη της εταιρίας Hellenic Cables ως μειοδότη με το ποσό των 79,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Νάξου-Σαντορίνης, συνολικού μήκους 82,5 χλμ, που θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων και θα είναι έτοιμο το 2023. Θα ακολουθήσουν οι διασυνδέσεις, Σαντορίνη-Φολέγανδρος, με υποβρύχιο καλώδιο 60 χλμ σε βάθος 405 μ., Φολέγανδρος-Μήλος, με καλώδιο 55,5 χλμ σε βάθος 242 μ., Μήλος-Σέριφος, με καλώδιο 47 χλμ σε βάθος 490 μ. και Σέριφος-Λαύριο, με καλώδιο 110 χλμ σε βάθος 500 μ.

Το επόμενο βήμα του ΑΔΜΗΕ θα είναι η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2027 και δύο χρόνια μετά θα ακολουθήσει και το Βόρειο Αιγαίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v