Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται διαγωνισμός για τους νέους 8ψήφιους Ταχυδρομικούς Κώδικες

Σε Δημόσια Διαβούλευση σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για το Έργο «Αναμόρφωση Συστήματος Ταχυδρομικών Κωδίκων της Χώρας» προχωρά η ΚτΠ. Ποιες πληροφορίες θα μπορούν να αντλούν οι πολίτες.

Ερχεται διαγωνισμός για τους νέους 8ψήφιους Ταχυδρομικούς Κώδικες

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα θέτει η Κοινωνία της Πληροφορίας για τη διενέργεια του διαγωνισμού που θα αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα, με τους νέους Ταχυδρομικούς Κωδικούς που θα χαρακτηρίζονται από 8 ψηφία, να προσδιορίζουν με ακρίβεια κτιρίου κάθε οικοδομικό τετράγωνο της χώρας.

Στόχος είναι οι νέοι Ταχυδρομικοί Κώδικες να δίνουν στους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για κάθε περιοχή, όπως ποιες είναι οι ταχύτητες του Internet, αν έχει φυσικό αέριο, ποια είναι η κάλυψη από δίκτυα 4G και 5G, ενώ θα μειωθούν και οι αστοχίες στις παραδόσεις και παραλαβές από τις υπηρεσίες courier και τα κόστη παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε προχώρησε ήδη στη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης, στην προκήρυξη του έργου «Αναμόρφωση Συστήματος Ταχυδρομικών Κωδίκων της Χώρας», του ΕΠ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020.

Η ΚτΠ καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτή, μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάθεση παρατηρήσεων/προτάσεων επί του Τεύχους Διακήρυξης για χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα και ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στο καλοκαίρι.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr.

Η τελευταία αλλαγή των Ταχυδρομικών Κωδικών έγινε το 1983, όταν τα τρία ψηφία έγιναν πέντε και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση παρά τις συνεχείς οχλήσεις των παρόχων ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Προϋπολογισμός Έργου

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 2.249.130,00 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ και στα 2.788.921,20 ευρώ με ΦΠΑ 24% 539.791,20 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και προϋπολογισμός δικαιώματος προαίρεσης υπηρεσιών συντήρησης: έως 519.030,00 ευρώ. Κριτήριο Ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής.

Διάρκεια της Σύμβασης

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι είκοσι μήνες.

Αντικείμενο της Σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προετοιμασία και εφαρμογή νέου συστήματος Ταχυδρομικών Κωδίκων για τη χώρα σε επίπεδο κτηρίου, το οποίο θα βασίζεται σε γεωχωρικά δεδομένα. Το εν λόγω σύστημα θα αποτελείται από 8 (οκτώ) αλφαριθμητικά ψηφία, εκ των οποίων τα 2 (δύο) πρώτα θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (περιφερειακές ενότητες κ.λπ.), το επόμενο 1 (ένα) θα αντιστοιχεί στον Δήμο της περιφερειακής ενότητας, τα επόμενα 3 (τρία) θα αφορούν στο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ τα 2 (δύο) τελευταία θα προσδιορίζουν συγκεκριμένο κτήριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου. Το σύνολο των ανωτέρω πληροφοριών θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη γεωχωρική πληροφορία, η οποία θα έχει δημιουργηθεί βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας INSPIRE, την εξειδίκευση των πληροφοριών που αφορούν στο οδικό δίκτυο με βάση το μοντέλο δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Οδών και Αριθμών (ΕΜΟΑ) που αναπτύσσεται παράλληλα. Τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες της επικράτειας.

Η μορφή ΤΚ έχει ως εξής:
Α Α Β Γ Γ Γ Δ Δ

Όπου:

ΑΑ: Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η διεύθυνση
Β: Αριθμητικό ψηφίο που αντιστοιχεί στον δήμο της περιφερειακή ςενότητας
ΓΓΓ: Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν στα οικοδομικά τετράγωνα κάθε δήμου
ΔΔ: Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν σε ένα κτήριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου

Η εφαρμογή του νέου συστήματος συνίσταται στην υλοποίηση των κάτωθι ενεργειών:

  • Συγκέντρωση όλων των δεδομένων διευθύνσεων, είτε πρόκειται για άξονες οδικού δικτύου με πληροφορία ονόματος και εύρους αρίθμησης από έως, είτε για σημεία με οδό-αριθμό, είτε για πολύγωνα κτηρίων ή γεωτεμαχίων με οδό αριθμό. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν κατ’ αρχάς στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, σε Δήμους που διαθέτουν GIS συστήματα με συναφείς πληροφορίες και δεδομένα και δευτερευόντως σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς
  • Αξιοποίηση των δεδομένων που παρέχονται από το Εθνικό Μητρώο Οδών και Αριθμών (ΕΜΟΑ) μέσω υπηρεσιών WMS και WFS.

• Αξιολόγηση και ομογενοποίηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και εντοπισμός των ελλείψεων σε περιοχές και σε ποιότητα. Οι ελλείψεις θα πρέπει να συμπληρωθούν. Π.χ. Όπου δεν έχουν σχεδιαστεί οδοί, θα πρέπει να σχεδιαστούν. Όπου δεν έχουν συλλεγεί ονόματα οδών ή/και αριθμών, θα πρέπει να συλλεχθούν. Οι εν λόγω πληροφορίες σε ό,τι αφορά στις οδούς θα ακολουθούν το μοντέλο δεδομένων του ΕΜΟΑ, ενώ το σύνολο αυτών θα μπορεί να προβληθεί με ακρίβεια τουλάχιστον στους ορθοφωτοχάρτες που παρέχονται ως υπηρεσία από την Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα θα διασφαλίζεται η σαφής αναφορά και ταυτοποίηση του δρόμου με ειδικό αναγνωριστικό ανά οδό και αριθμό, προκειμένου να είναι εφικτή η ανταλλαγή - επικαιροποίηση δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων.

• Αυτόματη παραγωγή ονομάτων για τις ανώνυμες οδούς: Ανώνυμος 1, Ανώνυμος 2 κ.λπ. και ειδικό σταθερό αναγνωριστικό για κάθε νέα οδό που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το EMOA.

• Συγκέντρωση όλων των δεδομένων τετραγώνων. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν στο Κτηματολόγιο (ως Κτηματολογικές Ενότητες), στον ΟΠΕΚΕΠΕ (LPIS-ilots), στην ΕΛΣΤΑΤ, σε Δήμους, Υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

• Σχεδίαση των αστικών περιοχών και των πολυγώνων κοινοτήτων.

• Επιλογή των πρώτων 2 ψηφίων ώστε να διευκολύνεται η απομνημόνευση (π.χ. Π.Ε. Χανίων: ΧΝ).

• Παραγωγή πολυγωνικής τοπολογίας με χρήση GIS με τους Δήμους.

• Όπου δεν υπάρχουν τετράγωνα, θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν. Επίσης, στις εκτός σχεδίου περιοχές, θα πρέπει να σχεδιαστούν επίσης τετράγωνα για να περιοριστεί η έκταση του νέου ΤΚ.

• Παραγωγή πολυγωνικής τοπολογίας με τα οικοδομικά τετράγωνα, με χρήση GIS.

• Με χρήση λογισμικών GIS θα πρέπει να γίνει τεμαχισμός (‘clustering’) των δήμων, έτσι ώστε το κάθε πολύγωνο να μην ξεπερνάει τα 100 ΟΤ.

• Με χρήση λογισμικών GIS θα πρέπει να γίνει «ανά θέση» του κωδικού του τετραγώνου στις οδούς που το περικλείουν και στη συνέχεια στα σημεία των κτηρίων.

Οι στόχοι

Ειδικότερα, με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθούν τρεις βασικοί στόχοι:

(α) Θα αρθούν σημαντικοί περιορισμοί του υφιστάμενου συστήματος Ταχυδρομικών Κωδίκων, οι οποίοι σχετίζονται με σημαντικές υστερήσεις έναντι των συστημάτων που πλέον τίθενται διεθνώς σε εφαρμογή, ιδίως σε πεδία όπως:

  • Η χρήση μόνο αριθμητικών ψηφίων (που περιορίζει σημαντικά το πλήθος των διαθέσιμων κωδίκων, προκαλώντας κορεσμό)
  • Η στατική αποτύπωση της αστικότητας, μη συνεπής αποτύπωση των μεγάλων πόλεων (>50.000 κατοίκους)
  • Ο ανεπαρκής διαχωρισμός των περιοχών βάσει του πληθυσμού
  • Η μη αποτύπωση της προσβασιμότητας των περιοχών
  • Οι υφιστάμενοι ΤΚ αντιστοιχούν σε ιδιαίτερα μεγάλες γεωγραφικά περιοχές
  • Μη δυνατότητα συνειρμικής σύνδεσης του κωδικού με τη γεωγραφική περιοχή

(β) θα αρθεί μία σημαντική στρέβλωση που το ισχύον σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων προκαλεί στην παροχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα, καθώς αυτό είναι δομημένο κατ’ ακριβή εικόνα της λειτουργικής διάρθρωσης του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΕΛΤΑ), τα οποία και διευκολύνει, πρακτικά εις βάρος των εναλλακτικών φορέων ταχυδρομικών υπηρεσιών που λειτουργούν στη χώρα.

(γ) Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν.4487/2017 σε συνδυασμό με τα άρθρα 5,8 και 14 του ν. 3882/2010 (Α’166) το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο έχει ανατεθεί η ανάπτυξη, επεξεργασία, διαχείριση και αξιοποίηση των Ταχυδρομικών Κωδίκων της επικράτειας θα μπορεί, μετά την υλοποίηση του εν λόγω έργου, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2007 «Για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE)».

Ο ωφελούμενος πληθυσμός είναι το σύνολο των κατοίκων της χώρας. Με το παρόν έργο, αφενός, καθίσταται ακριβέστερη η απόδοση ταχυδρομικών κωδίκων και ευχερέστερη η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις οικονομικές οντότητες που παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες, αφετέρου, η ενημέρωση και η πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με ταχυδρομικές πληροφορίες -πληροφορίες που έχουν σημαντική πρακτική και οικονομική χρησιμότητα- καθίσταται δραματικά ευχερέστερη.

Συνολικά οφέλη

Επίσης, για τα συνολικά οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου αναφέρονται τα εξής:

  • Το κόστος των περιστατικών μη παράδοσης μετακυλίεται στους καταναλωτές μέσω υψηλότερης χρέωσης παροχής των υπηρεσιών μεταφοράς. Με την εν λόγω πρόταση, τα περιστατικά αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, αφού ο κάθε ΤΚ θα αντιστοιχεί σε ένα κτήριο, όταν μέχρι τώρα μπορεί και να αντιστοιχούσε σε πολλά χωριά με εκατοντάδες ή χιλιάδες κτήρια, χωρίς οδαρίθμηση.
  • Μεγαλώνει σημαντικά η ακρίβεια του ΤΚ καθώς πλέον ένας ΤΚ φορά σε ένα κτήριο εντός ενός συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου. 
  • Η δημιουργία του ΤΚ σε επίπεδο κτηρίου διευκολύνει τη δρομολόγηση των διανομέων και βοηθά σε μέγιστο βαθμό τον υπολογισμό της βέλτιστης διαδρομής, συνδυάζοντας την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους - χρόνου που απαιτείται.
  • Επιτυγχάνεται προσδιορισμός κτηρίου με μόνο 8 ψηφία.
  • Δυνατότητα παρουσίασης των Ταχ. Κωδίκων, ως σύνολο γεωχωρικών δεδομένων και μεταδεδομένων, σε μορφή που θα είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2007/2/EK “INSPIRE”.

Τέλος, ο συνδυασμός των ανωτέρω οφελών θα δημιουργήσει σημαντική εξοικονόμηση κόστους στους ταχυδρομικούς φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v