Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοσία στο lockdown έδειξαν τα έσοδα της Εφορίας

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ πληρώθηκαν στην ώρα τους από τη συντριπτική πλειονότητα. Μείωση αναμένεται στα έσοδα από ΦΠΑ, δεδομένης της αναστολής πληρωμής. Κρίσιμη η ανακοίνωση σήμερα της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας.

Ανοσία στο lockdown έδειξαν τα έσοδα της Εφορίας

Οι φορολογούμενοι στήριξαν τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Νοέμβριο, συντηρώντας την κουλτούρα πληρωμών, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, με τα έσοδα να ευθυγραμμίζονται με τους νέους στόχους.

Σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, η υστέρηση κυμαίνεται στην περιοχή του 20% -όσο δηλαδή είχε υπολογιστεί με τις νεότερες εκτιμήσεις- ενώ μόνο τον Νοέμβριο η μειωμένη απόδοση προκαταβολών φόρου από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, κόστισε 550 εκατ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ πληρώθηκαν στην ώρα τους από τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, ενώ σημαντική μείωση αναμένεται στα έσοδα από ΦΠΑ, δεδομένης της αναστολής πληρωμής -παρά τις αρρυθμίες στην προσαρμογή των ημερομηνιών πληρωμής στο Taxis- για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί κανονικά από τους υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία καθώς όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές τον Νοέμβριο, μοιραία δεν έχουν οφειλές.

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εκτιμήσει μέσω του νέου προϋπολογισμού ότι το πρωτογενές έλλειμμα, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, θα διαμορφωθεί φέτος στα 11,760 δισ. ευρώ ή 7,22% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σχεδόν στο μισό (6,670 δισ. ευρώ ή 3,9% του ΑΕΠ ) το επόμενο έτος.

Τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας θα συνεχιστούν «όσο χρειαστεί», όπως τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή του βασικού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η οικονομία θα (ξανα)περάσει σε ανάκαμψη.

Το μεσημέρι, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν τα στοιχεία από τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ήδη δείξει πως είχαν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα ανάκαμψης. Η επιστροφή στην ανάκαμψη -η οποία μένει να επιβεβαιωθεί εάν πήρε σάρκα και οστά και στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο- διακόπηκε βίαια το τέταρτο, όταν οι οικονομίες άρχισαν ξανά η μία μετά την άλλη να «κλειδώνουν» υπό το βάρος της πανδημίας.

Το πέρασμα στην ανάκαμψη, στην περίπτωση της Ελλάδας, το τρίτο τρίμηνο δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο, εξαιτίας της έντονης επίπτωσης του τουρισμού. Το 2019, όταν τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισ. ευρώ, τα 11 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν το τρίτο τρίμηνο.

Φέτος, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη τους μήνες Ιούλιο με Σεπτέμβριο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v