Δύο προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες αναδεικνύει η Έκθεση Συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, υψηλό ρίσκο συγκεντρώνουν τα μορατόρια στις πληρωμές δανείων καθώς μετά την άρση τους, ενδεχομένως ένα σημαντικό τμήμα να μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Επίσης, μια ακόμη σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η ποιότητα του κεφαλαίου καθώς μεγάλο μέρος αυτού αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Μάλιστα, το ποσοστό του αναβαλλόμενου έφθασε τον Ιούνιο στο 60% και αυτό αποτελεί ρίσκο σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, η οποία επλήγη λόγω της πανδημίας.
Βέβαια, τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2020 -το ποσοστό επέστρεψε στα επίπεδα του 2009- αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων τα επόμενα έτη, αλλά και εδώ υπάρχει το ρίσκο κάποια από αυτά, στο πλαίσιο των κρατικών εγγυήσεων, να παρουσιάσουν αρρυθμίες στην αποπληρωμή.
Τα κόκκινα δάνεια
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση για τις κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βασική στρατηγική τις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η στρατηγική αυτή αποδίδει, αν και έριξε ρυθμούς το 2020, εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή παρέχει το σχέδιο εγγυήσεων του δημοσίου, ο γνωστός Ηρακλής. Στην έκθεση αναφέρεται ότι σημαντική πρόκληση αποτελεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η εσωτερική (αυτόνομη εκτός τιτλοποιήσεων) αναδιάρθρωση δανείων καθώς οι τράπεζες έχουν έως σήμερα ρίξει το βάρος τους στις διαγραφές, με φτωχότερα αποτελέσματα επί των οργανικών ρυθμίσεων.
Ο νέος πτωχευτικός νόμος
Θετικό βήμα χαρακτηρίζει η Κομισιόν το νέο πλαίσιο πτωχευτικής διαδικασίας -Δεύτερη ευκαιρία-, που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή. Η Επιτροπή καλεί τις αρχές να προχωρήσουν γρήγορα στην ολοκλήρωση των υποδομών που απαιτούνται, προκειμένου το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και να μπορέσει να εφαρμοσθεί από τον Ιανουάριο του 2021.
Τα δύο ατού
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πανδημία και η χαλάρωση των κανόνων σε συνδυασμό με την άφθονη παροχή φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 39 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα. Ένα ακόμη σημαντικό ατού στο μέτωπο της ρευστότητας είναι, σύμφωνα με την Έκθεση, η αύξηση των καταθέσεων που σημειώνεται σταθερά από τις αρχές του 2020, κυρίως από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θωρακίζονται ώστε να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από τα νοικοκυριά.