Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ ως 30 Νοεμβρίου

Δημοσιεύτηκε η απόφαση με την οποία απαγορεύεται στις αλυσίδες να πωλούν διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Με την ίδια ΚΥΑ, προβλέπεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00. Διευκρινίσεις.

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ ως 30 Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από αύριο έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται και η λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 9:00 έως τις 17:00.

Σε ό,τι αφορά στα είδη που απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην απόφαση αναφέρονται οι εξής Κωδικοί Αριθμού Δραστηριότητας:

  1. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
  2. λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
  3. λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
  4. λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,
  5. λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,
  6. λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,
  7. λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
  8. λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
  9. λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και
  10. λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.

Αδωνις Γεωργιάδης: Σεβόμαστε τις ανάγκες του εμπορικού κόσμου

Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σεβόμενο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, από την πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, την ώρα που τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά καταστήματα έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αποφάσισε να απαγορεύσει κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την πώληση των ειδών αυτών με λιανική πώληση από τα σούπερ μάρκετ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ισορροπία και ισονομία στην αγορά.

Στόχος μας, όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης, είναι να είμαστε όλοι εδώ, με υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Έχει έλθει η ώρα να συνεννοηθούμε πολιτισμένα, για να πάμε όλοι μαζί μπροστά».

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Ηταν δίκαιο το αίτημα

«Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, μέσα από διάλογο, να ανταποκρίνεται έγκαιρα στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της ελπίδας για το μέλλον», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επαναφορά της οικονομίας σε μία -σχετική έστω- κανονικότητα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια, ο εμπορικός κόσμος της χώρας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη γρήγορη αντίδραση του Υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά του υπουργού κ. Άδωνη Γεωργιάδη που αποφάσισε, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς, την αναστολή πώλησης συγκεκριμένων διαρκών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων, για όλη τη διάρκεια του lockdown. Πρόκειται για μία ηθική αλλά και ουσιαστική δικαίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων που "βάζουν πλάτη" και σε αυτή τη φάση του πολέμου ενάντια στην πανδημία. Στη διάρκεια αυτής της επώδυνης διαδρομής, έχουμε κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τα συναρμόδια υπουργεία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα».

Διευκρινίσεις της τελευταίας στιγμής

Στα απαιτούμενα μέτρα για να λειτουργήσει ομαλά η αγορά μετά το lockdown και να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αναφέρθηκαν σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής- όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο- με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Με την απόφαση απαγορεύεται από αύριο το πρωί στα σούπερ μάρκετ και στις υπεραγορές να πωλούν συγκεκριμένα είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «από την στιγμή που το κράτος αναγκάζεται να παρέμβει στην αγορά για λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι αυτή της πανδημίας, και κλείνει την λειτουργία καταστημάτων, το κράτος οφείλει να λαμβάνει τα μέτρα αυτά με δίκαιο τρόπο για την αγορά, ώστε μετά να λειτουργήσει φυσιολογικά και πάλι».

Όπως είπε «δεν θέλουμε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές συνήθειες» αλλά προσέθεσε πως «οι πολίτες σε ένα πλαίσιο συνεννόησης, θα πρέπει να δείξουν κατανόηση, έτσι ώστε όταν θα ανοίξουν και πάλι όλα τα καταστήματα, να έχουμε μια βιώσιμη αγορά και να μην έχει παίξει ρόλο το κράτος υπέρ του ενός ή του άλλου επιχειρηματία». Το αίτημα της απαγόρευσης διάθεσης από τα σούπερ μάρκετ συγκεκριμένων προϊόντων (όπως έπιπλα, λευκές συσκευές ή είδη υφαντουργίας) το έθεσαν οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ ο υπουργός σημείωσε πως και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ έδειξαν καλή διάθεση και «επειδή υπήρχε ένα σοβαρό σκεπτικό, του να διατηρήσουμε και να μην δημιουργήσουμε αθέμιτο ανταγωνισμό το αποδέχθηκαν».

Νωρίτερα 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει επερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εν μέσω πανδημίας. Στην επερώτηση- που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και του αναπληρωτή τομεάρχη Χ. Μαμουλάκη- γίνεται αναφορά στην ανάγκη να μπουν περιορισμοί στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ για να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά (όπως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρονικές συσκευές).

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για μια σωστή απόφαση. Παράλληλα είπε πως στην αυριανή συνεδρίαση, οι φορείς που έχουν κληθεί θα έχουν τη δυνατότητα να υποδείξουν εκείνοι εάν χρειάζεται να ενταχθούν στην λίστα και άλλα προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v