ΔΕΗ: Εφιαλτικές προβλέψεις για τις τιμές των ρύπων

Ιστορικό ρεκόρ για τις τιμές CO2. Στα 30 ευρώ ανά τόνο, με εκτιμήσεις για 35 με 40 ευρώ την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον «The Green Tank». Πάνω από 300 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση της ΔΕΗ για το 2020.

ΔΕΗ: Εφιαλτικές προβλέψεις για τις τιμές των ρύπων

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν την περίοδο αυτή οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 καθώς διαμορφώνονται στα επίπεδα των 30 ευρώ ανά τόνο.

Μάλιστα ο αναλυτής πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank Νίκος Μάντζαρης σημείωσε στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης για τη Δίκαιη Μετάβαση ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Ο ίδιος, επικαλούμενος και εκτιμήσεις άλλων αναλυτών, προέβλεψε πως την επόμενη πενταετία οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων θα εκτιναχθούν ακόμη υψηλότερα, στα επίπεδα των 35 με 40 ευρώ ανά τόνο.

Θεωρεί, δε, δεδομένη την περαιτέρω εκτόξευση των δικαιωμάτων μετά την αναθεώρηση που θα κάνει η Ευρ. Επιτροπή το 2021 στον Κανονισμό, με σκοπό την αυστηρότερη κατανομή τους.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφενός, σηματοδοτούν το τέλος και μάλιστα χωρίς γυρισμό της εποχής του λιγνίτη ή του άνθρακα, αφετέρου όμως, την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ.

Η εταιρεία, βέβαια, έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών της μονάδων. Η συντριπτική πλειοψηφία, πλην της «Πτολεμαΐδας V», που κατασκευάζεται, θα σβήσει έως το 2023. Ωστόσο το γεγονός ότι οι μονάδες αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν έστω και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης θα συνεχίσουν να βάζουν μέσα… τη δημόσια εταιρεία.

Οι εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπως τις διατύπωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, θέλουν τη ΔEH φέτος να επιβαρύνεται με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων CO2.

Η δημόσια εταιρεία ήδη εδώ και μία δεκαετία περιορίζει τη λιγνιτική της παραγωγή, με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια, επιδιώκοντας να φρενάρει τις οικονομικές επιπτώσεις. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που επικαλείται το Green Tank, η λιγνιτική παραγωγή από τα επίπεδα των 27 TWh το 2011 έχει συρρικνωθεί στις 7 TWh φέτος.

Οι πτωτικές τάσεις έγιναν ακόμα εντονότερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης πλήρους απολιγνιτοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα, τον Μάιο του 2020, ο λιγνίτης να σημειώσει ιστορικό ναδίρ καλύπτοντας μόλις 6% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο. Η 20ή Μαΐου 2020 μάλιστα ήταν η πρώτη μέρα εδώ και επτά δεκαετίες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ μεταξύ 7ης και 9ης Ιουνίου 2020 συμπληρώθηκαν οι πρώτες 40 ώρες που δεν λειτούργησε καμία λιγνιτική μονάδα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη.

Πάντως, ακόμη και η υπό κατασκευή και σύγχρονη τεχνολογικά «Πτολεμαΐδα V» που θα λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη, θα είναι οριακά κερδοφόρα, με τιμές στα 35 ευρώ ανά MWh. Για αυτό τον λόγο άλλωστε η διοίκηση της ΔEH αναζητά τρόπους εναλλακτικών καυσίμων για την τελευταία με το ρυπογόνο καύσιμο μονάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v