«Τώρα, που η χώρα μας διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία την πρωτοφανή κρίση στον υγειονομικό τομέα, προβάλλει ως μια ιστορική ευκαιρία για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, να αξιοποιήσει αυτό το θετικό μομέντουμ της εικόνας της Ελλάδας και να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το μερίδιο σε αγορές, που βρισκόμαστε ήδη και διεισδύοντας σε νέες». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας σήμερα στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως επισήμανε, «η δυναμική που εμφανίζουν το πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή μέσα στην κρίση, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές».
Παραθέτοντας στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, η Φωτεινή Αραμπατζή είπε ότι «ενώ το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων καραντίνας, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 12% - εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών -, οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9%».
Επίσης, είπε ότι «ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών τροφίμων την τριετία 2017-19 ήταν 2%, το πρώτο τετράμηνο του 2020 οι εξαγωγές τροφίμων "έτρεχαν" με 21%».
«Η Ελλάδα», συνέχισε, «είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε ανοδικές εξαγωγικές παραγγελίες τροφίμων κατά το δίμηνο της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξαγωγείς τροφίμων εκτιμούν πως οι παραγγελίες από το εξωτερικό παραμένουν ισχυρές για τους επόμενους μήνες».
«Μ' αυτά τα δεδομένα», όπως επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι αναλυτές εκτιμούν ότι από φέτος και μετά οι εξαγωγές τροφίμων μπορούν να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ, από 4,8 δισ. ευρώ το 2019, να πετύχουν δηλαδή θεαματική αύξηση του 25%».
«Βεβαίως, για την πραγμάτωση όλων αυτών των ευοίωνων προοπτικών», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή, «χρειάζεται να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση, εκτός από την άριστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έλαβε από την πρώτη στιγμή μια ευρεία γκάμα ουσιαστικών μέτρων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ».
Όπως ανέφερε, «ειδικά, για τους αγρότες, το εισόδημα των οποίων επλήγη από την κρίση, εξασφαλίσαμε, μεταξύ άλλων, καταρχάς ειδικό κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ, από τον εθνικό προϋπολογισμό και μέτρα στήριξης τόσο από τα υπόλοιπα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και Θάλασσας, υπό τη μορφή του cash flow, 7.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση».
Ταυτόχρονα, προσέθεσε, «μεταθέσαμε χρονικά μια σειρά υποχρεώσεις, ενώ επιταχύναμε χρονικά μια σειρά από πληρωμές, προχωρήσαμε γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη, ψηφίσαμε το νόμο και οσονούπω και οι αγρότες θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια ύψους 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις».
Καταληκτικά, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «σήμερα, είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξη ότι μπορούμε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία, και έχοντας στην πρώτη γραμμή τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσοκόμους, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα πολλαπλασιαστή αξίας για όλους».