Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρυμένο deal συζητά η Εθνική με την Bain

Το private equity fund, μαζί με το χαρτοφυλάκιο Icon, ενδιαφέρεται να αγοράσει και μικρότερης αξίας δάνεια του ομίλου Εθνικής σε Κύπρο και Ρουμανία. Τι σηματοδοτεί η κίνηση-σκούπα της Εθνικής. Τα χαρακτηριστικά των τριών χαρτοφυλακίων.

Διευρυμένο deal συζητά η Εθνική με την Bain

Το ενδεχόμενο διευρυμένης συμφωνίας με το private equity fund Bain Capital συζητά η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει, με μια κίνηση, όλες τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων που είχε δρομολογήσει προ πανδημίας και τελούν σε εκκρεμότητα.

Bain και Fortress είχαν καταθέσει στις 4 Φεβρουαρίου δεσμευτικές προσφορές για προς πώληση χαρτοφυλάκιο της Εθνικής, με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων (project Icon). Μετά την αξιολόγησή τους, η προσφορά της Bain κρίθηκε καλύτερη και εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Εθνική.

Η έξαρση της πανδημίας οδήγησε την Bain σε αναθεώρηση της αρχικής προσφοράς, πριν υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας. Παρότι δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες, στην αγορά ακούγεται ότι η νέα προσφορά της Bain προβλέπει να καταβληθεί στο μέλλον και εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι (earn-out scheme) το 25% με 30% του προβλεπόμενου -στη δεσμευτική της προσφορά- τιμήματος.

Παρά την αναθεωρημένη επί τα χείρω προσφορά της Bain, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν διακόπηκαν. Αντίθετα, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο, η Bain μαζί με τα καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ, να αγοράσει από την Εθνική και δύο μικρότερα χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με ρουμανικά «κόκκινα» δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ και καθαρής λογιστικής αξίας 49 εκατ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία 31/12/2019) καθώς και για την CAC Coral Ltd, εταιρεία παροχής πιστώσεων, στην οποία μεταβιβάστηκε το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εθνικής Κύπρου, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η CAC Coral ελέγχεται απευθείας και κατά 100% από την Eθνική Tράπεζα.

Για τα δύο παραπάνω χαρτοφυλάκια έτρεξαν εντός του 2019 διαγωνισμοί πώλησης. Η διαδικασία πώλησης των ρουμανικών NPLs (project Danube) ήταν πιο προχωρημένη, με την τσεχική APS να καταθέτει την καλύτερη προσφορά. Η έλευση της πανδημίας, όμως, είχε ως αποτέλεσμα ο προτιμητέος επενδυτής να υπαναχωρήσει. Ο διαγωνισμός πώλησης της CAC Coral ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και διακόπηκε λόγω πανδημίας.

Εφόσον Εθνική και Bain έλθουν σε συμφωνία-πακέτο για τα τρία χαρτοφυλάκια (Icon, ρουμανικά και κυπριακά NPLs), η Εθνική θα έχει ολοκληρώσει με μια κίνηση όλες τις εκκρεμότητες πώλησης χαρτοφυλακίων της προ πανδημίας περιόδου. Θα στείλει έτσι στην αγορά ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ως προς τη μείωση του αποθέματος των NPEs, σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι ανησυχίες για το εύρος των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προκαλεί η κρίση.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα διαθέτει ευχέρεια σχηματισμού σημαντικών πρόσθετων προβλέψεων, φέτος, χάρη στα έκτακτα κέρδη 800 εκατ. ευρώ, που έγραψε στο πρώτο τρίμηνο από το swap κρατικών ομολόγων (515 εκατ. ευρώ) και τις πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Εντός της περσινής χρήσης, η Εθνική σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις, τόσο για το χαρτοφυλάκιο με ρουμανικά NPLs ( 40 εκατ. ευρώ) όσο και για την CAC Coral (40 εκατ. ευρώ). Για το Icon δεν είναι σαφές αν με βάση το earn-out scheme, που προβλέπει η αναθεωρημένη προσφορά της Bain, θα πρέπει η Εθνική να εγγράψει ζημιά, εφόσον βέβαια η συναλλαγή ολοκληρωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v