Κρατικά δάνεια 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να σταθούν στα πόδια τους διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας, ρίχνει στη μάχη στήριξης της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων η κυβέρνηση.
Τα χρήματα αυτά (αποτελούν επί της ουσίας ένα χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο θα επιστραφεί εν μέρει ή στο σύνολό του στο κράτος μετά από περίοδο χάριτος) θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις στο Taxis μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Παράλληλα αρχές Απριλίου θα καταβληθεί η ειδική επιδότηση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει για φέτος και οι νέες αντικειμενικές θα τεθούν σε ισχύ από το 2021, μειώνεται έως το τέλος του έτους ο συντελεστής ΦΠΑ 24% σε 6% για προϊόντα όπως μάσκες, αντισηπτικά και μαντιλάκια, μειώνονται στο 60% τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και φυσικών προσώπων (με παράλληλες ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες), επιστρέφονται μαζικά φόροι από την ΑΑΔΕ και καλούνται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αναστολές καταβολής στεγαστικών δανείων για τα φυσικά πρόσωπα.
Το πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ (συν 1,8 δισ. ευρώ για ρευστότητα σε ανοιχτή γραμμή με την ΕΕ) ανακοίνωσαν σήμερα Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Αναλυτικά:
1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊό, είτε είναι ανοιχτές, είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή, είτε υπολειτουργούν -ο κατάλογος των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες-, αναστέλλονται για 4 μήνες (έως 31 Ιουλίου) οι πληρωμές οφειλών Μαρτίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Το μέτρο αφορά οφειλές ΦΠΑ, κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες ή στα ελεγκτικά κέντρα και δόσεις τμηματικής ρύθμισης. Αντίστοιχα για 3 μήνες αναστέλλονται οι υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, εν συνόλω ή εν μέρει, περί 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους. Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο.
2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με μετρητά στο χέρι. Καθιερώνεται ειδικό μέτρο «επιστρεπτέας προκαταβολής». Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, σχεδιάστηκε από τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη και είναι επί της ουσίας ένα κρατικό δάνειο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις στο κράτος στο μέλλον, εν μέρει ή στο σύνολό του. Πρακτικά, οι επιχειρήσεις με κριτήρια την πτώση του τζίρου, το μισθολογικό και μη μισθολογικό τους κόστος ή ενδεχομένως και την καταστροφή αποθεμάτων θα λάβουν μέσω Taxisnet, στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στην εφορία, 1 δισ. ευρώ συνολικά και πάλι υπό την ανελαστική προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις. Είναι ένα μέτρο το οποίο δίνει μετρητά στο χέρι 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
3. Εργαζόμενοι. 800 ευρώ μετρητά, στο χέρι. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ, το οποίο καλύπτει την περίοδο από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.
4. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Μετρητά, στο χέρι, 800 ευρώ, καταβλητέα αρχές Απριλίου για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες και όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για 3 μήνες.
5. Ενίσχυση ρευστότητας με τη βοήθεια της Ε.Ε. Θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με τα κεφάλαια αυτά θα στηριχθούν η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων με κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.
6. ΦΠΑ. Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι:
(α) οι μάσκες και τα γάντια,
(β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,
(γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και
(δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.
Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
7. Ενοίκια. Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.
8. ΕΝΦΙΑ. Ό,τι πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για ΕΝΦΙΑ το 2019 θα πληρώσουν και το 2020. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2021.
9. Επιστροφές φόρων. Όσους φόρους χρωστά το δημόσιο στους φορολογούμενους θα τους επιστρέψει άμεσα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.
10. Τράπεζες. Το κράτος θα προχωρήσει σε επιδότηση επιτοκίου, μετά την αναστολή καταβολής χρεολυσίων για τους ενήμερους επιχειρηματίες (την 31-12-2019) έως τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε επί της ουσίας τις τράπεζες να λάβουν αντίστοιχα μέτρα και για τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών και να δώσουν δάνεια. Τα τραπεζικά καταστήματα θα μένουν ανοικτά, αλλά η Ένωση θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι απευθείας συναλλαγές, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία εργαζομένων και συναλλασσομένων.
Τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης
Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης:
1. Οπως προαναφέρθηκε, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.
3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας
Για ανέργους προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες για δύο επιπλέον μήνες σε όλους όσοι το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου. Δηλαδή οι εν λόγω θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαΐου.
Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ότι η πληρωμή των ατομικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου αναστέλλεται για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Παράλληλα, αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.
Για επιχειρήσεις και εργοδότες προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται καθώς και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και θέσπιση μέτρων για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας.