Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Αλλάζει το ισχύον πλαίσιο και αντί για «κάθε είδους έλαιο» θα προβλέπεται παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία μιας χρήσης. Πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τις παραβάσεις. Πώς θα χρεώνεται η συσκευασία.

Μόνο «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Μόνο «παρθένο» και «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» και εντός συσκευασίας μιας χρήσης -που, όπως και τώρα προβλέπεται αλλά δεν τηρείται- θα επιτρέπεται να «σερβίρουν» στο τραπέζι των καταναλωτών οι εστιάτορες.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί άμεσα στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν και να διαφημισθούν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά παρθένα και έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, αν και είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο μετά την Ισπανία και την Ιταλία, εντούτοις, αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να βελτιώσει σαφώς το προηγούμενο πλαίσιο, που ναι μεν έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2018 αλλά στην πράξη, η εφαρμογή του είναι αμελητέα. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, προβλέπεται ότι «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Η κομβική διαφορά της αναμενόμενης διάταξης είναι ότι αντί για «κάθε είδος έλαιο» (σ.σ. με ό,τι αυτό σημαίνει καθώς μπορεί να είναι και... σπορέλαιο) θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι το «έλαιο» θα είναι υποχρεωτικά παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να αυστηροποιήσει και τις κυρώσεις καθώς σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει έως και τα 1.000 ευρώ, έναντι 500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Μάλιστα η αυστηροποίηση των προστίμων θα συνδυαστεί και με αύξηση των ελέγχων.

Το μέτρο θα αφορά όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα γρήγορης εστίασης, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και λοιπά παρόμοια καταστήματα).

Πώς θα χρεώνεται

Το αν η συσκευασία του ελαιολάδου θα χρεώνεται στον πελάτη είναι θέμα που θα το κρίνει ο εστιάτορας. Στην περίπτωση που υπάρχει χρέωση, αυτή θα αναγράφεται ευκρινώς, όπως και τα ml της συσκευασίας στον τιμοκατάλογο. Εξυπακούεται ότι ο καταναλωτής με την αποχώρησή του από το κατάστημα εστίασης θα μπορεί να πάρει μαζί του και τη συσκευασία με το εναπομείναν ελαιόλαδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v