Με καλύτερες προοπτικές, σε σχέση με την πολύ δύσκολη περυσινή χρονιά, ξεκίνησε το 2020 για τις ελληνικές νηματουργίες, οι οποίες σχεδιάζουν τρόπους αντεπίθεσης προκειμένου να υπερβούν τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου: «Η περυσινή χρονιά είχε ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Οι νηματουργίες είχαν αγοράσει το φθινόπωρο του 2018 σημαντικές ποσότητες βάμβακος, έναντι υψηλού κόστους, πριν οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρήσουν λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Αντίθετα, οι αγορές βάμβακος το φθινόπωρο του 2019 έγιναν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από τότε μέχρι σήμερα τόσο η τιμή του "λευκού χρυσού" όσο και αυτή του νήματος έχουν σημειώσει άνοδο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευρύνει τα μεικτά περιθώρια κέρδους των ελληνικών εταιρειών τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του 2020.
Επιπρόσθετα, η ζήτηση αυτή την περίοδο από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι σαφώς αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα καλύτερο πρώτο φετινό εξάμηνο, αλλά και πάλι τονίζω ότι η σύγκριση αυτή γίνεται με το 2019, που ήταν μια πολύ κακή χρονιά».
Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των ελληνικών μονάδων με αυτές της Τουρκίας, ο ίδιος παράγοντας σημειώνει:
«Η τουρκική κλωστοϋφαντουργία πλεονεκτεί σε ζητήματα κόστους, ωστόσο αντιμετωπίζει παράλληλα και μια σειρά προβλημάτων, όπως τα υψηλά επιτόκια, ο συναλλαγματικός κίνδυνος και η γενικότερη αστάθεια της τοπικής οικονομίας, εξαιτίας του γενικότερου περιβάλλοντος που χαρακτηρίζει τη γείτονα χώρα.
Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου έχουν στραφεί προς ποιοτικότερα προϊόντα και θα μπορούσαν να καταστούν πλήρως ανταγωνιστικές, στον βαθμό που αρθούν συγκεκριμένα αντικίνητρα, όπως για παράδειγμα το κόστος του ρεύματος το οποίο είναι πολύ υψηλό και έχει ανοδική τάση. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στον κλάδο, απλά και μόνο αν αίρονταν αντικίνητρα, πολλά εκ των οποίων είναι πλήρως παράλογα».
Σε ό,τι αφορά τώρα τις εισηγμένες νηματουργίες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικές.
- Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έκλεισε το «δύσκολο» 2019 με κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα και έχει προοπτικές για ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο. Η αγορά αισιοδοξεί ότι τελικά η διοίκηση της εισηγμένης θα πει το οριστικό ΟΚ στην έναρξη υλοποίησης επενδυτικού προγράμματος στη μονάδα της Ναυπάκτου (έχει εγκριθεί ποσοστό επιχορήγησης γύρω στο 40%), μέσω του οποίου θα αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα (capacity), θα αναβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων και θα περιοριστεί το κατά μονάδα λειτουργικό κόστος.
- Η Eπίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία μετά τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του δανεισμού της, έχει το χρονικό περιθώριο (και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση) να αναδιαρθρώσει την κλωστοϋφαντουργική της δραστηριότητα, με στόχο να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία της. Κατά τη δωδεκάμηνη χρήση που έληξε στις 30/6/2019 η Επίλεκτος σημείωσε προ φόρων κέρδη 887 χιλ. ευρώ από τη δραστηριότητα της ενέργειας (η συγκεκριμένη επίδοση αναμένεται να ενισχυθεί δραστικά όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μονάδα παραγωγής βιοαερίου που ήδη ξεκίνησε) και 1,36 εκατ. από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, με τη συνδρομή, ωστόσο, έκτακτου θετικού αποτελέσματος 5,46 εκατ. ευρώ.
- Η νηματουργία Βαρβαρέσος υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων. Έτσι, έχει πλέον το χρονικό περιθώριο να ανεβάσει τις λειτουργικές της επιδόσεις, μετά και τις πολύ σημαντικές επενδύσεις που υλοποίησε κατά τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.