Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργοί ρυθμοί στην αιολική ενέργεια

Με προβλήματα, αλλά και με πολλά περιθώρια ανάπτυξης, βλέπουν διεθνείς κύκλοι την αγορά παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η 10ετής δέσμευση της ΔΕΗ για την αγορά της παραγόμενης ενέργειας το αντίστοιχο δέλεαρ.

Αργοί ρυθμοί στην αιολική ενέργεια
Με αργούς ρυθμούς φαίνεται να αναπτύσσεται ο τομέας της παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον ομολογεί ο Γ. Τσιπουρίδης, γενικός γραμματέας της επιτροπής αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire.

”Η ανάπτυξη του τομέα είναι αργή- κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια”. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι μέχρι το 2010, η συνολικά παραγόμενη ενέργεια στην Ελλάδα θα αγγίζει τα 14.000 MW, εκ των οποίων μόνο τα 3.000 MW, θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΔΕΗ ακόμη υπολογίζει την καλυπτόμενη από την αιολική ενέργεια ποσότητα να φτάνει περίπου τα 2.000 ΜW.

Την απαισιοδοξία του για την συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα εκφράζει και ο αναλυτής Raymont Greaves της Merill Lynch. Ο οίκος ”βλέπει” την παραγωγή αιολικής ενέργειας να κινείται πτωτικά: Από 84 MW το 2001 αναμένεται να πέσει στα 26 MW το 2002, στα 13 MW το 2003, ενώ για το 2004 αναμένεται ανάκαμψη ως τα 54MW, που θα φτάσει τα 56MW κατά τα έτη 2005 και 2006.

Ο Κ. Φιλιππίδης, πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής ερευνών χρήσης αιολικής ενέργειας, αποδίδει τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε γραφειοκρατικές μεθόδους και σε, πολλές φορές, αντικρουόμενες οδηγίες των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων.

Ο κ. Τσιπουρίδης δεν παραλείπει να κάνει αναφορά αφενός στις τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας που έχουν τα ελληνικά νησιά (μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 10.000MW- το σύνολο σχεδόν του ηλεκτρισμού που καταναλώνει σήμερα η χώρα) , λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν εκεί, αλλά και στην έλλειψη υποδομής, η οποία μπορεί -σύμφωνα με εκτιμήσεις και της Merill Lynch- να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αιολική υπόθεση.

Δεν είναι όμως όλα στον… άνεμο. Ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρίας Windforce, (στην οποία έχει ανατεθεί η κατασκευή 3 διαφορετικών αιολικών πάρκων που θα παράγουν ενέργεια 640 MW) J.Kallennius, εντοπίζει το πλεονέκτημα της ελληνικής αγοράς παραγωγής ενέργειας: Η απελευθέρωση της ενέργειας δημιουργεί από την Ελληνική νομοθεσία υποχρέωση της ΔΕΗ να αγοράζει για 10 χρόνια την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, εξασφαλίζοντας έτσι στον επενδυτή σίγουρο και σταθερό εισόδημα.

Το στέλεχος της Windforce τόνισε ότι τα μεγέθη ανάπτυξης της Ελλάδας στον τομέα ενέργεια είναι μεγαλύτερα από αυτά της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνονται με ρυθμό 3,4% ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, ο επικείμενος κορεσμός της αγοράς αιολικής ενέργειας σε Γερμανία, Ισπανία και Δανία θα στρέψει τις ενδιαφερόμενες εταιρίες σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v