Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανασφάλιστες» οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις

Καθόλου ή ανεπαρκώς ασφαλισμένο παραμένει το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν ως «κράχτη» το παράδειγμα της Sunlight με στόχο να αλλάξουν την νοοτροπία.

«Ανασφάλιστες» οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις

«Επιχειρηματική συνέχεια χωρίς ασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει» και «οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποτελούν μακροπρόθεσμους συνεργάτες των επιχειρήσεων» ήταν δύο μόνο αποσπάσματα των όσων δήλωσαν χθες αντίστοιχα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Olympia και ο group general councel του ίδιου ομίλου κ.κ. Γιάννης Καραγιάννης και Γιώργος Ξηρουχάκης.

Και πώς να μην συμβεί αυτό, όταν μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight (θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Olympia), στην Ξάνθη, την πρωτομαγιά του 2018:

• Η Sunlight εισέπραξε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικές προκαταβολές από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

• Σε χρόνο ρεκόρ (έως το τέλος του 2018) καθορίστηκε το τελικό ποσό της αποζημίωσης, η οποία διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ στην Ελλάδα και για μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης!

• Η Sunlight χρησιμοποιώντας όχι μόνο τα ασφάλιστρα, αλλά και επιπλέον κεφάλαια, κατάφερε να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής μπαταριών, να την καταστήσει την περισσότερο σύγχρονη στον κόσμο και να δημιουργήσει επιπλέον διακόσιες θέσεις εργασίας. Για να απεικονιστεί καλύτερα η κοινωνική διάσταση του θέματος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Sunlight απασχολεί περίπου το 8% των θέσεων εργασίας του νομού Ξάνθης!

Από την δική τους πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων -και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που είναι οι περισσότερες στη χώρα μας- είναι πλήρως ανασφάλιστη, ή έστω ανεπαρκώς καλυμμένη.

«Στην Ελλάδα είμαστε ανασφάλιστοι τόσο ως εταιρείες, όσο και ως άτομα και αυτό είναι επιζήμιο τόσο από οικονομικής, όσο και από κοινωνικής άποψης. Για κάποιες επιχειρήσεις, η έννοια της ασφάλισης δεν βρίσκεται ούτε στα πρώτα εκατό πράγματα που σκέφτεται ο διευθύνων σύμβουλός της. Όταν όμως συμβαίνει το κακό, τότε είναι αργά» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας: «Στην περίπτωση της Thomas Cook μόλις δύο επιχειρήσεις είχαν ασφαλιστεί σχετικά. Σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά 9 δισ. ευρώ μόνο στις κατοικίες. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση, τις ζημιές των επιχειρήσεων ποιος θα τις καλύψει; Επιβάλλεται το κράτος και οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργαστούν. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά και εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστική Νίκος Μακρόπουλος πιστεύει πως τώρα που αναμένονται μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ο ρόλος της ασφάλισης στο επιχειρείν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος εστιάζει το πρόβλημα της ελλιπούς και ανεπαρκούς ασφάλισης περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Εκτιμώ ότι μόνο το 25% αυτών είναι ασφαλισμένο. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά μπορεί να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, καθώς ο κλάδος για κάθε ευρώ κύκλου εργασιών που σημειώνει, διαθέτει περίπου άλλο ένα ευρώ ως ίδια κεφάλαια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v