Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό την εποπτεία Σταϊκούρα το σχέδιο «Ηρακλής»

Παραμένει στην αρμοδιότητα του Γ. Ζαββού το σχέδιο, με τον υπουργό να αναλαμβάνει την εποπτεία. Βλέπει τους CEOs των τραπεζών ο Χρ. Σταϊκούρας. Οι ανησυχίες για το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου και το timing της καταβολής του.

Υπό την εποπτεία Σταϊκούρα το σχέδιο «Ηρακλής»

Στη σολομώντεια λύση να παραμείνει η ευθύνη του σχεδίου «Ηρακλής» στις αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού, με τον πολιτικό του προϊστάμενο Χρ. Σταϊκούρα να ασκεί, πλέον, ενεργή εποπτεία, προσανατολίζεται, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη διορθωτική παρέμβαση του Μαξίμου, προκειμένου, αφενός να εκτονωθεί, εν τη γενέσει της, η προκληθείσα ένταση, αφετέρου να διεξαχθεί, έστω στο παρά ένα, μίνι διαβούλευση μεταξύ υπουργείου και τραπεζών.

Το εύρος των παρεμβάσεων που δύναται να υπάρξει, ώστε να αμβλυνθούν ή να βελτιωθούν σημεία, τα οποία θα καθορίσουν τη λειτουργικότητα του σχεδίου κρατικής εγγυοδοσίας, θα εξαρτηθεί πάντως από τον βαθμό ωριμότητας της διαδικασίας έγκρισης του σχεδίου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η ενεργοποίηση του Χρ. Σταϊκούρα θεωρείται κομβική. Δεν είναι τυχαίο ότι θα συναντήσει σήμερα τους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού.

Η συνάντηση διενεργείται κατόπιν αιτήματος των τραπεζών, οι οποίες ζητούν ενημέρωση για τους βασικούς άξονές του προς έγκριση σχεδίου. Ανάλογη ενημέρωση είχαν ζητήσει από τον Γ. Ζαββό, την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να τη λάβουν, εξέλιξη που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν και κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων

Οι τράπεζες τελούν στο απόλυτο σκοτάδι, ως προς τις πρόνοιες του σχεδίου, ακόμη και για θέματα για τα οποία έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη τους, όπως, για παράδειγμα, το ύψος και ο χρονισμός καταβολής του ασφαλίστρου κινδύνου, εφόσον κάνουν χρήση των εγγυήσεων.

Οι ανησυχίες τους πυροδοτούνται από πληροφορίες ότι το σχέδιο αντιγράφει πλήρως, σε αυτό το σημείο, το ιταλικό μοντέλο του Asset Protection Scheme, προβλέποντας την καταβολή του ασφάλιστρου κινδύνου από την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία μεταφέρονται τα προς τιτλοποίηση δάνεια και εκδίδει εν συνεχεία τις δύο ή τρεις τάξεις ομολόγων.

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε θα πρέπει λογιστικά οι τράπεζες να αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior note ομολόγου, με τη μεταφορά των προς τιτλοποίηση δανείων στο SPV. Κόστος που δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν. Ήδη, κάποιες εξ αυτών που έχουν δρομολογήσει τιτλοποιήσεις, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση των εγγυήσεων, αν προβλέπονται τέτοιοι όροι.

Ο υπουργός Οικονομικών όπως και το Μαξίμου έχουν ενημερωθεί για τις ανησυχίες των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνουν εύλογα κάποια από τα ζητήματα που έχουν εγερθεί. Άλλωστε, έχουν στα χέρια τους αναλυτικές παρουσιάσεις των σημείων που ενδέχεται να αποβούν προβληματικά, εφόσον το σχέδιο «Ηρακλής» αντιγράφει το ιταλικό μοντέλο, χωρίς να συνυπολογίζονται εγχώριες ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον Αλέξη Πατέλη, σύμβουλό του επί οικονομικών θεμάτων, να παρακολουθεί την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής», ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει πλέον το Μαξίμου στην εξέλιξη της διαδικασίας.  

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να καθορίσει και την περίμετρο στην οποία μπορούν να επέλθουν διορθωτικές παρεμβάσεις επί του σχεδίου. Πρόκειται για δύσκολο τεχνικά θέμα, καθώς τα περισσότερα σημεία του σχεδίου «Ηρακλής» έχουν ήδη συμφωνηθεί με την DG Comp.

Δεν είναι συνήθης διαδικασία να αποσύρονται εγκεκριμένες διατάξεις για να επαναδιατυπωθούν και να υποβληθούν εκ νέου προς έγκριση αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο ο «Ηρακλής» μπορεί να καταστεί ένα χρηστικό εργαλείο μείωσης των NPEs για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v