Ξενοδοχεία: Μάζεψαν το «χαρτί» τα πεντάστερα

Μειωμένα για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο τα έσοδα των ξενοδοχείων της Αθήνας. Σημαντική, όμως, αύξηση για τις εποχικές μονάδες των παραθεριστικών περιοχών. Πως διαμορφώνεται η εικόνα σε βάση την κατηγορία των ξενοδοχείων.

Ξενοδοχεία: Μάζεψαν το «χαρτί» τα πεντάστερα

Με μείωση εσόδων έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και το πρώτο εξάμηνο τα ξενοδοχεία της Αθήνας, παρά το γεγονός πως οι αφίξεις μόνιμων κατοίκων εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκαν 11% στο δεύτερο τρίμηνο και 12,1% στο σύνολο του πρώτου εξάμηνου. Μεγαλύτερα έσοδα, στον αντίποδα, εμφάνισαν τα ξενοδοχεία των παραθεριστικών περιοχών (εποχικής λειτουργίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία), ενώ τα ξενοδοχεία της Θεσ/νίκης σταθεροποίησαν τα έσοδά τους στο β’ τρίμηνο σημειώνοντας αύξηση στο σύνολο του πρώτου εξάμηνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας GBR Consulting η οποία εξειδικεύεται στη μηνιαία παρακολούθηση των επιδόσεων των ελληνικών ξενοδοχείων, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας κατέγραψαν μείωση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) της τάξης του 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο και 2,9% στο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ήταν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο μείωσης εσόδων στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, καθώς στο πρώτο τρίμηνο κατέγραψαν πτώση εσόδων 6,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Δύο αρνητικά τρίμηνα που ακολούθησαν την αύξηση εσόδων 14,6%, 12,4%, 7,2% και 7,2% που σημείωσαν τα ξενοδοχεία της πόλης στα τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα του 2018.

Σύμφωνα με την GBR πτώση κατέγραψε και η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας σε όλους τους μήνες του πρώτου εξαμήνου. Οι τιμές δωματίων, την ίδια στιγμή σταθεροποιήθηκαν στα περυσινά επίπεδα σημειώνοντας αύξηση 1% στο σύνολο του εξάμηνου. Τον Ιούνιο, ωστόσο, κατέγραψαν πτώση 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, η μείωση τιμών που καταγράφηκε τον Ιούνιο αποτυπώνει, εν μέρει, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ ξενοδοχείων και κατοικιών που νοικιάζονται σε τουρίστες μέσω ψηφιακών πλατφορμών κρατήσεων όπως η Airbnb. Κι αυτό καθώς στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου πραγματοποιούνται οι περισσότερες διανυκτερεύσεις σε κατοικίες που προσφέρονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Πηγές του χώρου βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ωστόσο, επισημαίνουν στο Euro2day.gr πως καταρρίπτεται από τα στοιχεία το επιχείρημα των ξενοδόχων πως οι επισκέπτες της Αθήνας που δεν επιλέγουν ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, καταλήγουν σε κατοικίες τύπου Airbnb.

Προφανώς συμβαίνει και αυτό εξηγούν, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία του αεροδρόμιου της Αθήνας δείχνουν πως σχεδόν 1 στους 3 μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που φθάνουν στο αεροδρόμιο, συνεχίζουν το ταξίδι τους προς κάποιος άλλο προορισμό εσωτερικού.

Από στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) προκύπτει πως οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που ήλθαν στην Αθήνα αυξήθηκαν από 2,5 εκατ. ταξιδιώτες το 2012 σε 5,7 εκατ. επισκέπτες το 2018. Από αυτούς το 30% χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο ως ενδιάμεσο σταθμό για κάποιον άλλο προορισμό εσωτερικού.

Το 2018, μάλιστα, οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Αθήνας που έρχονταν στην Ελλάδα για λόγους αναψυχής αντιπροσώπευσαν το 60% των συνολικών αφίξεων κατοίκων εξωτερικού. Επιπλέον, το 2018 οι κάτοικοι εξωτερικού που δήλωναν ως λόγο ταξιδιού την αναψυχή αυξήθηκαν 24% σε σχέση με το 2017, ενώ όσοι χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ως ενδιάμεσο σταθμό κατέγραψαν άνοδο 23%.

Τα ξενοδοχεία των παραθεριστικών περιοχών της χώρας (εποχικής λειτουργίας στην πλειοψηφία τους) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων η οποία έφθασε το 6,8% στο δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 6,1% στο σύνολο του πρώτου εξάμηνου. Κι αυτό παρά το γεγονός πως οι αφίξεις ξένων επισκεπτών παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα καταγράφοντας μικρή άνοδο 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο και αντίστοιχη μείωση (0,4%) στο σύνολο του εξάμηνου.

Η αύξηση εσόδων στα ξενοδοχεία των παραθεριστικών περιοχών συνδυάστηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της GBR, με άτυπη νίκη των ξενοδοχείων πέντε αστέρων έναντι των μονάδων τεσσάρων αστέρων.

Ενδεικτικό της μάχης τιμών που διεξάγεται μεταξύ των ξενοδοχείων που ανήκουν στις δύο υψηλότερες κατηγορίες και προσελκύουν μεγάλο ποσοστό των ξένων τουριστών.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, σύμφωνα με την GBR, αύξησαν τα συνολικά τους έσοδα κατά 8,6% στο πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι ενώ οι μονάδες τεσσάρων αστέρων σημείωσαν πτώση εσόδων 2,6% στο ίδιο διάστημα. Τα έσοδα των παραθεριστικών ξενοδοχείων τριών αστέρων παρέμεινα στα περυσινά επίπεδα, ενώ τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων δύο αστεριών αυξήθηκαν 2,6%.

Τα ξενοδοχεία της Θεσ/νίκης είδαν τα έσοδά τους στο δεύτερο τρίμηνο να παραμένουν στα περυσινά επίπεδα (+0,2%). Σύμφωνα με την GBR ο λόγος ήταν η σημαντική μείωση της πληρότητας κατά 5,6% τον Ιούνιο. Στο σύνολο του εξάμηνου, ωστόσο, τα συνολικά έσοδα εμφάνισαν αύξηση 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v