Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή αύξηση στην κατανάλωση κρασιού αναμένεται φέτος

Μικρή αύξηση της κατανάλωσης κρασιού κατά 1% με 2% αναμένουν για φέτος οι οινοποιοί. Ο ρόλος της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ανησυχία προκαλούν οι καιρικές συνθήκες στους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.

Μικρή αύξηση στην κατανάλωση κρασιού αναμένεται φέτος

Στα περσινά επίπεδα, με μικρή αύξηση, της τάξης του 1%-2%, εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος η κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα, ωφελούμενη σε έναν βαθμό και από την πτώση των τιμών λόγω του μηδενισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από 1ης Ιανουαρίου του 2019, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", Στέλλιος Μπουτάρης (Κτήμα Κυρ-Γιάννη), με την ευκαιρία εκδήλωσης, που διοργανώνει ο φορέας σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Μπουτάρης σημείωσε ακόμη πως οι οινοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» ως προς τη φετινή σοδειά, λόγω των καιρικών συνθηκών, που ευνοούν τις ασθένειες του αμπελιού, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως προς τα μακεδονικά σήματα στα ελληνικά κρασιά, καθώς οι οινοποιοί έχουν ήδη κατοχυρώσει την ονομασία προέλευσης.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν το όφελος από τον μηδενισμό του ΕΦΚ στο κρασί έχει αρχίσει να γίνεται ορατό, ο κ.Μπουτάρης απάντησε: «Σαφώς, ο μηδενισμός του ΕΦΚ έχει βοηθήσει ταμειακά τα οινοποιεία, γιατί δεν χρειάζεται πλέον να αποδίδουν φόρο κάθε μήνα, ενώ έχουν πέσει και οι τιμές των κρασιών, όχι τόσο στα ακριβότερα, όσο στα "καθημερινά", όπου έχουν μειωθεί μέχρι κατά 20%. Η κατανάλωση εκτιμώ πως θα είναι η ίδια με πέρυσι λίγο- πολύ. Η χρονιά ξεκίνησε καλά και ο Απρίλιος ήταν καλός μήνας λόγω Πάσχα, αλλά ο Μάιος θα έλεγα πως ήταν "μουδιασμένος" λόγω και των εκλογών. Είμαστε πάντως αισιόδοξοι ότι στο σύνολο του έτους θα δούμε μια αύξηση της κατανάλωσης κατά 1%-2% σε σχέση με πέρυσι».

Ως προς το πώς αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή σοδειά στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ.Μπουτάρης ανέφερε ότι θα είναι όψιμη όπως και η περσινή. «Είμαστε 10-15 μέρες πίσω λόγω βροχών και καθόμαστε σε "αναμμένα κάρβουνα", λόγω του συνδυασμού υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, που ευνοούν ασθένειες όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα να έχουμε ένα ζεστό και στεγνό καλοκαίρι» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν αναμένονται προβλήματα για τα μακεδονικά σήματα στα κρασιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" σημείωσε: «Το θέμα σαφώς μας απασχολεί, αλλά θεωρώ πως δεν θα έχουμε προβλήματα σε ό,τι αφορά την προστασία της ονομασίας προέλευσης στο εξωτερικό, καθώς έχουμε ήδη κατοχυρωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Βέβαια, όταν ζητάς στο εξωτερικό κρασί από τη Μακεδονία, ο ξένος θεωρεί ότι ζητάς κρασί από τη Βόρεια Μακεδονία κι αυτό είναι κάτι που δεν το χάσαμε τώρα, έχει χαθεί εδώ και 20-30 χρόνια και δύσκολα θα το ανακτήσουμε. Είμαστε πάντως συνομιλητές και σύμβουλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ και δεν θα κάνουμε πίσω ως προς την υποχρέωση των γειτόνων μας να αναγράφουν "Βόρεια Μακεδονία" στα κρασιά τους».

Σε σχέση με τη σημερινή ημερίδα, με τίτλο "Σχεδιάζουμε το μέλλον, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες", ο κ.Μπουτάρης επισήμανε ότι βασικός στόχος, πέραν της ενημέρωσης των οινοποιών, είναι η διεύρυνση της Ένωσης, η οποία αριθμεί σήμερα 25 μέλη (μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα οινοποιεία της γεωγραφικής περιοχής της), τη στιγμή που πλέον υπάρχουν πάνω από 400 οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v