Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΕΔΥ: Θα διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά τα Δώρα

Μη αναμενόμενη κρίνεται από την ΑΔΕΔΥ η απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα στους δημόσιους υπαλλήλους. Ζητάμε επανανομοθέτηση, δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης.

ΑΔΕΔΥ: Θα διεκδικήσουμε συνδικαλιστικά τα Δώρα

«Παγωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε τελικά ως συνταγματική την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δ. Μπράτης, αντιπρόεδρος της Ένωσης, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα συνεχίσουν να διεκδικούν με κάθε συνδικαλιστικό μέσο την επαναχορήγηση των δώρων και θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να τα επανανομοθετήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπράτη, για την ΑΔΕΔΥ η δικαστική διεκδίκηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα επιπλέον μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, για τη χορήγηση των δώρων. «Έχουμε συνηθίσει στις απορριπτικές αποφάσεις από το ΣτΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει ότι η ΑΔΕΔΥ ζητεί την επανανομοθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών, του συνόλου των 13ου και 14ου μισθού. «Κι όταν λέμε δώρα, εννοούμε ένα μισθό τα Χριστούγεννα, 50% του μισθού το Πάσχα και 50% ως επίδομα άδειας, κι όχι τα κουτσουρεμένα επιδόματα που χορηγεί η κυβέρνηση μια βδομάδα πριν τις εκλογές», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν καθολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν αναδρομικά τα ποσά που αντιστοιχούν στα δώρα και τα επιδόματα άδειας που καταργήθηκαν από το 2013.

Βάσει των υπολογισμών, στα δικαστήρια διεκδικούνται αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ, που πλέον, από δικαστικής πλευράς, θεωρούνται χαμένα. Πλέον, η βασική συνδικαλιστική νομοθέτηση αφορά την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις περικοπές των μνημονίων.

Μάλιστα, το προεδρείο των συνδικαλιστών στο δημόσιο είχε συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τους είχε ξεκαθαρίσει ότι το δημόσιο θα πληρώσει, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από το ΣτΕ, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα για πολιτική απόφαση.

Βάσει και των εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών, η αναδρομική διεκδίκηση επιδομάτων για την περίοδο 2013-2018 οδηγούσε σε δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση. Παράλληλα, η ετήσια προκαλούμενη δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των επιδομάτων ενδέχεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ σε μεικτή βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπράτη πάντως, είναι απορίας άξιο, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, πώς η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές, τη στιγμή που το ΣΤ τμήμα με ευρύτατη πλειοψηφία 6-1 τις είχε κρίνει αντισυνταγματικές.

«Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Και οι κρίνοντες κρίνονται», επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v