Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή των Ελλήνων σε ταξίδια εκτός συνόρων

Κούνησαν… μαντήλι στους εγχώριους ξενοδόχους το 2018 οι Έλληνες επιλέγοντας ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό. Σημαντική άνοδος των ταξιδιών για επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους. Σε χαμηλά οκταετίας τα επαγγελματικά ταξίδια εκτός συνόρων.

Στροφή των Ελλήνων σε ταξίδια εκτός συνόρων

Αλλαγές δομικού χαρακτήρα στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά προδιαγράφουν η ραγδαία αλλαγή τάσεων στις ταξιδιωτικές συνήθειες των μόνιμων κατοίκων της χώρας και το νέο ιστορικό ρεκόρ ταξιδιών προς το εξωτερικό που καταγράφηκε το 2018.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) οι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας πραγματοποίησαν πέρυσι 7.961.000 ταξίδια έναντι 7.685.300 το 2017. Η εντυπωσιακή ταξιδιωτική έξοδος των Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται στο γεγονός πως ο αριθμός ταξιδιών στο εξωτερικό υπερδιπλασιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2005 τα ταξίδια εκτός συνόρων έφθαναν τα 3.636.400.

Τα νέα δεδομένα, σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, αποτυπώνουν τις διεργασίες μιας μεγάλης αλλαγής: ότι η Ελλάδα, εκτός από δημοφιλής διεθνής τουριστικός προορισμός, μετεξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και σε δυναμική αγορά εξερχόμενου τουρισμού. Εξέλιξη η οποία αποδίδεται από έμπειρα στελέχη της αγοράς σε ένα ευρύ πλέγμα αιτίων που συνδέονται με την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές αλλαγές και τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά.

Η οικονομική κρίση, εξηγούν, ήταν η βασική αιτία για το κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό. Άνθρωποι οι οποίοι ζουν, πλέον, μόνιμα στο εξωτερικό και μετακινούνται συχνά μεταξύ Ελλάδας και της χώρας όπου ζουν και εργάζονται σήμερα. Την ίδια στιγμή συγγενείς και φίλοι τους από την Ελλάδα, περνούν τα σύνορα για να περάσουν μερικές μέρες κοντά τους, έχοντας εξασφαλισμένη διαμονή, άρα μειωμένο κόστος ταξιδιού.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ταυτόχρονα, έχουν φέρει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς οι οποίοι ζουν, πλέον, μόνιμα στη χώρα μας. Αυτοί με τη σειρά τους πραγματοποιούν ταξίδια προς τις χώρες καταγωγής τους ενώ δικοί τους άνθρωποι έρχονται να τους επισκεφθούν στην Ελλάδα.

Η αλματώδης ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (low cost carriers) και η «εισβολή» στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών πλατφορμών ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες όπως η Airbnb άλλαξαν, επιπλέον, τα δεδομένα σε ότι αφορά το κόστος διαμονής και των αεροπορικών μετακινήσεων. Έτσι, ολοένα περισσότεροι Έλληνες (σ.σ και άλλοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας) αξιοποιούν ευκαιρίες για ένα σύντομο ταξίδι στο εξωτερικό. Δοκιμάζοντας πολύ περισσότερους προορισμούς και όχι μόνο τις πρωτεύουσες χωρών.

Στα πιο πάνω, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως η αλματώδης αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα γέμισε τα ξενοδοχεία και αύξησε τις τιμές δωματίων στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς καθιστώντας απαγορευμένο καρπό για πολλούς Έλληνες λίγες μέρες διακοπών εντός συνόρων. Μοιραία, πολλοί Έλληνες φαίνεται πως στράφηκαν σε φθηνότερες (σε σύγκριση με την Ελλάδα) αποδράσεις εκτός συνόρων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας ξόδεψαν το 2018 σχεδόν 300 εκατ. ευρώ περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά (+15%) για ταξίδια στο εξωτερικό καθώς οι συνολικές τους πληρωμές έφθασαν τα 2,19 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ το 2017.

Η στροφή των Ελλήνων στα ταξίδια αναψυχής εκτός συνόρων το 2018 επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως οι Έλληνες (σ.σ και άλλοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας) πλήρωσαν πέρυσι 850,8 εκατ. ευρώ για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό έναντι 619,6 εκατ. ευρώ το 2017 (αύξηση 37,3%).

Το «μπουμ» στις δαπάνες για ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, παράλληλα, συνδυάστηκε με το γεγονός πως ξεπέρασαν τις δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια, για πρώτη φορά μετά το 2010. Έτσι, οι δαπάνες για τα ταξίδια λόγους αναψυχής έγιναν από πέρυσι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίοι περνούν τα σύνορα οι Έλληνες.

Την ίδια στιγμή τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό δείχνουν να έχουν εισέλθει σε περίοδο ισχνών αγελάδων καθώς οι δαπάνες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας.

Δεύτερος σημαντικότερος «μοχλός» ενίσχυσης της εξερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν πέρυσι τα ταξίδια προς συγγενείς και φίλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι δαπάνες για ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εκτός συνόρων με σκοπό την επίσκεψη στην οικογένειας κατέγραψαν αύξηση 26,3% και έφθασαν τα 280,5 εκατ. ευρώ έναντι 222,1 εκατ. ευρώ το 2017.

Σταθεροποίηση με τάσεις υποχώρησης, την ίδια στιγμή, κατέγραψαν οι δαπάνες ταξιδιών για λόγους σπουδών καθώς μειώθηκαν στα 130,6 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 137,9 εκατ. ευρώ το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v