Ασφαλιστικές εταιρείες «καλοβλέπουν» την Κύπρο

Δύο ακόμη εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες διερευνούν το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Πώς εξελίχθηκε η πορεία της τοπικής αγοράς κατά τη διετία 2017-2018 και οι επιδόσεις των ελληνικών oμίλων. Αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικές εταιρείες «καλοβλέπουν» την Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουλάχιστον μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες (η μία μέσω συνδεδεμένης πρακτορειακής επιχείρησης) «καλοβλέπουν» την κυπριακή αγορά, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στο Νησί της Αφροδίτης.

Πέραν όμως των συγκεκριμένων περιπτώσεων, ήδη στην κυπριακή αγορά δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, μεταξύ των οποίων η Εθνική (η πώληση της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο δεν την περιλαμβάνει), η Altius, η Prime Insurance (Δημήτρης Κοντομηνάς), η Υδρόγειος, η Allianz Hellas, η Interamerican (Anytime), ενώ κοινή παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο έχει η Hellas Direct.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν την Κύπρο ως μια αναπτυσσόμενη, αλλά παράλληλα πολύ δύσκολη αγορά: «Δεν είναι μόνο το πολύ μικρό μέγεθος της αγοράς, αλλά και ο πολύ μεγάλος αριθμός των δραστηριοποιούμενων εταιρειών. Ο ανταγωνισμός είναι οξύς. Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν οι περιπτώσεις επενδυτών -μεταξύ των οποίων και Άραβες- που ζητούν να δραστηριοποιηθούν στην τοπική αγορά, κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Σ αυτό πάντως που όλοι συμφωνούν είναι ότι η Κύπρος δεν αντέχει τόσο μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών και πως μελλοντικά θα δούμε την αγορά να συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, ιδίως σε περιβάλλον Solvency II».

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο συμφωνούν οι παράγοντες της αγοράς είναι ότι η ασφαλιστική αγορά στην Κύπρο έχει σαφή περιθώρια ανάπτυξης για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον, λόγω της χαμηλότερης συμμετοχής του στο ΑΕΠ σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρώπης και δεύτερον εξ αιτίας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνει η τοπική οικονομία.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 8,8% το 2018, έναντι του +7,8% που είχε σημειώσει το 2017 έναντι του 2016. Ανάλογα μηνύματα έρχονται και από τους γενικούς κλάδους, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε πέρυσι στο +5,6% και το 2017 έναντι του 2016 στο +5,4%.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων για την παραγωγή των ετών 2017-2018 του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Στον κλάδο ζωής, οι εταιρείες Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), Universal Life και CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου) ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς, ενώ από ελληνικής πλευράς δραστηριοποιούνται η Prime Insurance (μερίδιο 7,21%), Allianz Hellas (0,10%), Altius (3,53%) και Εθνική Ασφαλιστική (2,36%).

Στους γενικούς κλάδους -πρόκειται για μια λιγότερο συγκεντρωμένη αγορά- πρωτοστατούν οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου με παραγωγή 48,9 εκατ. και Eurolife με 19 εκατ. ευρώ), οι εταιρείες του ομίλου CNP (CNP Ασφαλιστική 50 εκατ. και CNP Cyprialife 14 εκατ.), η Universal Life (48,4 εκατ. ευρώ), η Trust (33,15 εκατ.) και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, 29,5 εκατ. ευρώ). Η τελευταία μάλιστα αναμένεται να ωφεληθεί σε βάθος χρόνου από την απορρόφηση της «καλής Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας» από το Συγκρότημα της Ελληνικής.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων είχαμε το 2018 την Altius (παραγωγή 21,6 εκατ. ευρώ), την Εθνική Ασφαλιστική (18,55 εκατ.), την Υδρόγειο (14,1 εκατ.), τις Prime και Allianz Hellas (από 13,4 εκατ. ευρώ) και την Interamerican (3,2 εκατ. ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v