Στο EwG και τις διαπραγματεύσεις που θα προηγηθούν της συνεδρίασης εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον, καθώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε χθες στην κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρότι αυτό είχε προαναγγελθεί από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ήδη από την περασμένη Τετάρτη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να μην οξύνει τις ήδη τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα πριν από τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.
Το διήμερο που προηγήθηκε υπήρξαν συνεχείς τηλεδιασκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση και το νομοθέτημα να κατατεθεί με τη σύμφωνη γνώμη τους, πλην όμως αυτό, όπως προκύπτει εν τοις πράγμασι, δεν κατέστη δυνατόν.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες και ημέρες καθώς δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, είναι η ρύθμιση, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, να κατατεθεί και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή.
Η ρύθμιση αναμενόταν να έχει τη μορφή τροπολογίας η οποία θα συμπεριλαμβάνονταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η συζήτησή του συγκεκριμένου νομοθετήματος στις Επιτροπές που είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα γίνει την Τρίτη μετατέθηκε για μια ημέρα και η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη.
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφωνίες συνεχίζονται και μάλιστα δεν αφορούν μόνο τις παραμέτρους του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, αλλά και ευρύτερα θέματα σε ότι αφορά την αγορά.
Ετσι, από την πλευρά ορισμένων πιστωτών καταγράφεται ο κίνδυνος ευρύτερων προβλημάτων από την προστασία επιχειρηματικών δανείων πρώτης κατοικίας. Επικαλούνται, για παράδειγμα, το ότι προσφέροντας προστασίας σε ένα ακίνητο που έχει μπει ενέχυρο πρώτη κατοικία στερείς το δικαίωμα ενός άλλου επιχειρηματία να το διεκδικήσει έναντι οφειλών που μπορεί να έχει ο προστατευμένος συνάδελφός του. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν ότι δημιουργείται ενός τύπου «ντόμινο» χρεών.
Από την πλευρά της, όπως μετέδωσε χθες το Euro2day.gr η κυβέρνηση εκτιμά ότι η απόφαση που έλαβε να γνωστοποιήσει ότι θα καταθέσει τη ρύθμιση, απέδωσε. «Οι σκληροί τεχνοκράτες που βγήκαν μπροστά τις προηγούμενες ημέρες ζητώντας ακόμα και το συνολικό ξήλωμα της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, έδειξαν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, καθώς υπήρξε παρέμβαση των θεσμικών αξιωματούχων», λένε. Επικαλούνται προς τούτο την πυροσβεστική παρέμβαση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προχθές το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης.
Η Αθήνα προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με βασική γραμμή τα όσα ορίζονται στην συμφωνία με τους Ελληνες τραπεζίτες σε ότι αφορά τα βασικά όρια (αντικειμενικής αξίας, υπολειπόμενου δανείου, ετήσιου εισοδήματος).