Βρυξέλλες, ανταπόκριση
«Ξέραμε ότι αργά ή γρήγορα το νομοσχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα κατατίθετο στη Βουλή», διαμηνύει ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν σε συνομιλία του με το Euro2day.gr στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί από την Αθήνα για την πρόθεση της τελευταίας να καταθέσει το σχέδιο νόμου πριν από τις 25 Μαρτίου, οπότε και συνεδριάζει το EwG. «Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχίζονται μέχρι και το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση θα το κατέθετε, με τις συζητήσεις, όμως, να συνεχίζονται καθώς δεν υπάρχει συμφωνία», υποστηρίζει.
Η κίνηση αυτή, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr, εμπίπτει στο δικαίωμα της κάθε χώρας-μέλους να προχωρήσει σε αποφάσεις που θεωρεί οικονομικά και πολιτικά «συμφέρουσες» για εκείνη.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα δεν είναι σε καθεστώς μνημονίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις σε μια ενέργεια που θεωρείται «μονομερής», αλλά θα εμπίπτει στους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η στιγμή τον Ιούνιο και εφόσον δεν υπάρξει μια άλλη ενδιάμεση κατάσταση, όπως τροποποίηση (amendment), η χώρα θα κληθεί σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ώστε ο νόμος να είναι συμβατός με τους κανόνες.
Δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν με τον οποίο συνομίλησε το Euro2day.gr ανέφερε ότι οι επιπτώσεις τυχόν «μονομερούς» ενέργειας σημαίνουν ότι δεν θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Ο ίδιος εκτιμά πως δεδομένου ότι η χώρα οδεύει σε εκλογές, δεν θα υπάρξει ηχηρή παρέμβαση από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να μην περιπλακούν τα θέματα.
Σε κάθε περίπτωση, το δύσκολο θέμα με την κατάθεση του νομοσχεδίου παραμένει το ότι αν δεν υπάρξει ενδιάμεσα συμφωνία, κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει, καθώς αυτή τη φορά «παρεμβαίνει» και η ΕΚΤ. Συνεπώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται έως ότου η λύση να είναι συμβατή με τη διαδικασία εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Να επισημανθεί εδώ ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κρατά μια πιο «χαλαρή» στάση, λόγω ευρωεκλογών, με αποτέλεσμα να έχει «εκνευρίσει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει ότι υπάρχει και «χάσμα» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των Βρυξελλών και των τεχνικών ομάδων (Ντ. Κοστέλο). Οι τεχνικές ομάδες φέρονται να πιστεύουν ότι ο νόμος ως έχει τώρα δεν μπορεί να διατηρήσει «υγιείς» τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσφορία από πλευράς κυβέρνησης για τις κινήσεις του Ντ. Κοστέλο, θεωρώντας ότι με τη στάση του μπλοκάρει μια καλή συμφωνία. Απαντώντας σε αυτό, ο ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι το EwG έχει πειστεί από τις μελέτες ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ως προς το ποιοι δεν θα πρέπει να ενταχθούν, καθώς θέλουν να εξαιρεθούν αυτοί που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και όσοι σταμάτησαν πέρυσι να πληρώνουν τις οφειλές τους, περιμένοντας το νέο διάδοχο σχήμα.
Συνεπώς παίζει σημαντικό ρόλο η ημερομηνία που θα πρέπει να είναι «κόκκινο» το δάνειο.