Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όπλο την πλατφόρμα «lotify» το κυνήγι του παράνομου αλκοόλ

Oι πρόεδροι και τα μέλη των Ενώσεων του κλάδου επένδυσαν στην αποτροπή και την αντιμετώπιση του αφανούς, κοινού ανταγωνιστή τους, που δεν είναι άλλος από την παραβατικότητα. Οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ.

Με όπλο την πλατφόρμα «lotify» το κυνήγι του παράνομου αλκοόλ

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα “lotify”, για την ιχνηλασιμότητα των αλκοολούχων ποτών, παρουσίασε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιριών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών (ΣΠΕΔΑΠ) και την Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας (ΕΝΑΠΑΠΕ).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αξιοποιηθεί πιλοτικά από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. και σταδιακά μπορεί να αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» ελέγχου από το σύνολο των διωκτικών υπηρεσιών.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στάθηκε στη σημασία της πλατφόρμας, η οποία μπορεί να ταυτοποιεί τον αριθμό LOT στο μεγαλύτερο όγκο εισαγόμενων και εξαγόμενων αλκοολούχων ποτών.

«Ίσως να ακούγεται οξύμωρο να παραχωρείται αφιλοκερδώς μια εφαρμογή σε υπηρεσίες δίωξης και ελέγχου. Όμως, πολύ εύστοχα οι πρόεδροι και τα μέλη των Ενώσεων του κλάδου κατανόησαν ότι υπό τη σημερινή οικονομική συγκυρία και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν συνδέονται αποκλειστικά με τους συντελεστές της φορολογίας ή με τις διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων τους. Γι’ αυτό τον λόγο επένδυσαν στην αποτροπή και στην αντιμετώπιση του αφανούς, κοινού ανταγωνιστή τους, που δεν είναι άλλος από την παραβατικότητα. Από την πλευρά μας, αντιμετωπίζουμε ως απειλή για την οικονομία και τους συμπολίτες μας τα κυκλώματα που συναλλάσσονται στη σκιώδη οικονομία. Στρέφουμε λοιπόν όλες τις δυνάμεις μας απέναντι σε φαινόμενα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής, που στερούν δημόσια έσοδα, συρρικνώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών».

Ο Γ. Πιτσιλής περιέγραψε και τις δράσεις της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου:

«Ήδη για το 2019 έχουμε προγραμματίσει περισσότερους από 15.000 τελωνειακούς ελέγχους στα αλκοολούχα ποτά. Από τα απολογιστικά στοιχεία του 2018 διαπιστώθηκαν περίπου 900 παραβάσεις σε 15.233 ελέγχους, ενώ κατασχέθηκαν σχεδόν 70.000 λίτρα αλκοολούχων προϊόντων.

Αναφορικά με τον αριθμό παρτίδας (LOT), τα αποτελέσματα των Χημικών Υπηρεσιών ανέδειξαν:

• 39 περιπτώσεις όπου δεν είχε αναγραφεί ο αριθμός παρτίδας,

• 21 περιπτώσεις με αριθμό παρτίδας που δεν είχε εισαχθεί στην Ελλάδα και

• 3 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση του αριθμού παρτίδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v