Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τον επόμενο μήνα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ) τα οποία έχει λαμβάνειν με βάση τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το Reuters.
Τα χρήματα προέρχονται από τα κέρδη των 4,8 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους (ANFA και SNP) και το waiver στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου.
Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου η οποία θα περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. «Η έκθεση αυτή πιθανότατα θα αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ένας αξιωματούχος.
«Οι αξιωματούχοι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν για να συζητήσουν το ζήτημα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση αν η Αθήνα δεν ολοκληρώσει τις δράσεις από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου» επισήμανε ο αξιωματούχος.
Υπάρχουν 16 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, αλλά οι βασικότερες, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και με το νομικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για τo πτωχευτικό δίκαιο, όπου χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των λιγότερο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επεξεργάζεται τον νόμο και λαμβάνει σχόλια από τους θεσμούς» επισήμανε δεύτερος αξιωματούχος.
Αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να δοθούν σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, μόλις θα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, τόνισαν οι αξιωματούχοι.